4.2 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Zbor za republiko direktorju RTVS: Poročanje o nabavah zaščitne in medicinske opreme je na nacionalni TV ves čas tendenciozno in enostransko!

Zbor za republiko je javno objavil naslednji odziv na odgovor RTV na naš prvi poziv z zvezi z oddajo Tarča, ki se v celoti glasi takole:

 

Generalni direktor RTV Slovenija, Gospod Igor Kadunc

Spoštovani

Hvala za Vaš hiter odgovor. V njem ste na začetku zapisali, da naj bi v Zboru za republiko (ZZR) »spregledali dejstvo, da je neposredno vmešavanje državnih institucij v uredniško politiko nedopustno. Celo nasprotno, država ima dolžnost zagotoviti uredniško neodvisnost.« ZZR ni državna institucija, pač pa civilna družba. Člani ZZR – tako kot večina ostalih državljanov – s plačevanjem mesečnih položnic omogočamo delovanje nacionalne radiotelevizije. Tako Vaše stališče, izraža prepričanje, kot da svojo »uredniško neodvisnost« razumete na način, da se ni potrebno ozirati na mnenje državljanov, katerim je namenjena. Če to resno mislite, potem imajo žal prav tisti, ki pozivajo k ukinitvi obveznosti plačevanja RTV-prispevka, uredniško politiko pa prepustiti trgu.

Z vašo oceno poročanja RTVS o nabavah zaščite in medicinske opreme kot korektnega se žal ne moremo strinjati. To ne velja samo za poročanje o tej tematiki, ampak za poročanje o delovanju aktualne vlade nasploh. Očitna je velikanska razlika pri obravnavi te vlade v primerjavi z njeno predhodnico. Medtem ko je bila RTVS do vlade Marjana Šarca v splošnem prizanesljiva, se vsako najmanjšo, celo izmišljeno napako Janševe vlade napihuje. Pri tem se ne upošteva, da so razmere, v katerih je nastopila nova vlada, bistveno težje oziroma izredne. Vsi, stroka in laiki, smo imeli pred očmi prizore s krstami iz Italije in to ob praznih skladiščih. Tako do sedaj ni bilo mogoče zaslediti ene same celovite analize pripravljenosti Slovenija na izbruh epidemije koronavirusa. Predvsem tega ne, zakaj je Šarčeva vlada tako dolgo odlašala s sprejemom nujnih ukrepov in zapustila prazna skladišča državnih rezerv. Za vas je očitno večji problem nakup nujnih zaščitnih sredstev v času izbruha epidemije, kakor malomarnost vlade, ki je svoj mandat zaključila s popolno nepripravljenostjo na epidemijo, ki je že takrat trkala na vrata.

Poročanje o nabavah zaščitne in medicinske opreme je na nacionalni TV ves čas tendenciozno in enostransko. Še posebej to velja za obe zadnji oddaji Tarča. V prvi od njih sta dva vodilna politika iz prejšnje vladne zasedbe, Šarec in Židan, navijaško in volilno-propagandno udrihala čez početje sedanje vlade, ne da bi ju voditeljica soočila z njuno odgovornostjo za to, da je bilo pri nabavah opreme treba začeti tako rekoč iz nič.

Informacije o samih nabavah so bile predstavljene na selektiven način, kar se je po oddaji tako s strani Vlade kakor drugih medijev odkrivalo in potrdilo. V drugi Tarči ste delno celo upoštevali našo zahtevo, da soočite vse, ki so ključni pri razčiščevanju nakupa zaščitne opreme. Še vedno pa niste dali možnosti g. Marjanu Podobniku, da bi povedal svoje videnje, čeprav ga je novinarka v naprej pripravljenem prispevku ponovno omenjala. Oddaja je tudi samovoljno spremenila oceno strokovne skupine o ventilatorju R30 z »manj primeren« v »neprimeren« (nevaren, škodljiv). Za piko na i pa v zvezi z ventilatorji dodajamo, da je prav te, za voditeljico »neprimerne« ventilatorje, združenje za intenzivno medicino pri EU ocenilo kot primerne, varne in dobre.

Sploh pa je bilo vodenje oddaje brez občutka za okoliščine, v katerih je potekala nabava medicinske in zaščitne opreme, ko je grozil razmah epidemije. Oddaja je imel očitno vnaprej pripravljen en sam cilj, javnomnenjsko brez dokazov obremeniti ministra Počivalška in Vlado. Tudi obrambni minister Tonin je moral kot statist čakati na besedo celo uro in je bil podobno kot minister Počivalšek in gospa Godec tarča insinovacij, prekinjanj in očitkov. Vsem »obdolžencem« je scenarij oddaje retorično preprečeval ustrezno obrambno utemeljitev, kolikor si kljub temu sami niso uspeli izboriti te pravice.

Spoštovani gospod direktor Kadunc, naloga »četrte veje oblasti« je, da objektivno informira ostale veje oblasti o interesu državljanov in državljane o delovanju ostalih vej oblasti, ne pa neobjektivno podpira eno politično opcijo in ruši druge ne glede na njihov demokratični mandat. RTV kot javna televizija ne bi smela delovati v interesu klik, ki obvladujejo nekatere programe na nacionalni RTV. Že pred tridesetimi leti bi morala prelomiti s tradicijo agitpropa, pa ji to žal še do danes ni uspelo. Od Vas smo pričakovali, da boste storili več, da se bo RTV vsaj približala demokratičnim standardom javnih televizij v drugih članicah EU. Tudi ni naloga vaših novinarjev, da v prvih tednih vlade, kije nastala na osnovi zadnjih volitev, iščejo nove mandatarje. To delo boste pač morali prepustiti volivcem na naslednjih volitvah.

Ocenjujemo, da je na vašem informativnem programu takih postopkov (dogodkov), ki naj bi bili napaka ali spodrsljaj, preprosto preveč. Če je tako početje za vas v skladu s poklicnimi merili in načeli novinarske etike, na katera se sklicujete, potem smo lahko več kot zaskrbljeni. Od vas kot osrednjega javnega medija v državi pričakujemo korektno informiranje in uravnoteženo komentiranje, nikakor pa ne sprejemamo pristranskega zavajanja javnosti. Navajanja delnih resnic in neosnovanih (zlonamernih) namigovanj za člane ZZR niso in ne bodo nikoli sprejemljiva.

France Cukjati
predsednik

Zadnje novice

Sorodne vsebine