9 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Zavajajoče poročanje TV SLO

Objavljamo protestno pismo Vita Javornika, poslano varuhinji gledalčevih pravic RTVSLO in urednici Manici Ambrožič , tokrat o neresničnih trditvah glede volitev v ZDA, ki so bile podane v TV Dnevniku dne 11.11:

 

“Spoštovani,

kot dolgoletni naročnik vaših programov se ogorčeno odzivam na poročanje v informativni oddaji TV Dnevnik z dne 11.11., ko je voditelj Saša Kranjc v 20. minuti oddaje govoril o dogajanju po volitvah v ZDA.

V 20. minuti oddaje je v prispevku, ko je govoril o širjenju bolezni covid 19 namreč rekel:

A na drugi strani Atlantskega oceana se zdaj  bolj ukvarjajo s predsedniškimi volitvami oziroma s tem, kdo bo zmagal, čeprav je jasno, da bo novi 46. predsednik ZDA Joe Biden.”

Nam gledalcem je bila izrečena zavajajoča, eksplicitna trditev, ki nikakor ne drži. Je navijaška in lažna.

Kot vemo, v ZDA preštevanje volilnih glasov še poteka. Vložene so bile številne pritožbe zaradi možnih goljufij v volilnem postopku v posameznih zveznih državah.

Navedeno jemljem kot izrazit poskus vplivanja na percepcijo gledalcev glede omenjene teme.

Tak način je daleč od objektivnega podajanja novic in grobo krši novinarski kodeks, če hočete “novinarsko biblijo”, kateremu so zavezani vsi novinarji, predvsem pa novinarji nacionalne TV.

Trditev voditelja TV Dnevnika je zatem v komentarju nekoliko popravil novinar S. Jerič, ko je rekel, da je treba resnici na ljubo povedati, da se glasovi še preštevajo in da končni rezultat še nekaj časa ne bo znan, nakar se je voditelj na koncu prispevka nekoliko popravil v svojem izvajanju.

Taki in podobni “zdrsi” se v vaših informativnih oddajah pojavljajo večkrat, zato sodim, da so tendenciozni in celo namerni. Kot taki škodijo poslanstvu, ki ga kot javni medij imate, kot tudi ugledu, ki se zato iz dneva v dan zmanjšuje.

Začel sem dvomiti v to, da se kot varuhinja gledalčevih pravic zavedate, kaj je vaša naloga.

Da je to predvsem seznanjanje urednikov z mnenji gledalcev in poslušalcev, predvsem tistih, ki želijo objektivno informacijo, ni dvoma.

Mogoče je nastopil čas za razmislek o vašem odstopu ali pa o vaši  razrešitvi v skladu s pravili in statutom javnega zavoda RTV SLO.

Prosim za argumentiran odgovor.

Lep pozdrav,   Vito Javornik

Zadnje novice

Sorodne vsebine