25.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

XII. Festival vojaške zgodovine

V Parku vojaške zgodovine bomo tudi letos, tokrat že dvanajstič, v jesen zakorakali z že tradicionalnim Festivalom vojaške zgodovine. Gre za osrednji dogodek Parka ob zaključku letne sezone in hkrati za največjo vojaškozgodovinsko prireditev na nacionalni ravni, ki bo obiskovalcem na tretji septembrski vikend zopet postregla z odmevnim sklopom muzejskih dogodkov ter pestrim in bogatim festivalskim programom.

Letošnji Festival vojaške zgodovine se bo pričel v petek, 14. septembra 2018, ko bomo v Parku vojaške zgodovine skupaj z Upravo za obrambo Postojna v okviru seznanitve vojaških obveznikov že tretje leto zapored izvedli dogodek Vestirnga 2018. Vestirnga, vizita oz. štelunga predstavljajo različna poimenovanja za nabor, ki se je v nekaterih slovenskih pokrajinah dolgo ohranjal kot barvit običaj z okrašenimi vozovi mladih vojaških nabornikov iz posameznih vasi. Tradicija je bila z ukinitvijo nabornega sistema dokončno prekinjena, a jo skušamo v Parku obuditi in ohraniti kot živo dediščino.

Festivalsko dogajanje se bo nadaljevalo v soboto, 15. septembra 2018, z dnevom odprtih vrat v Vojašnici Stanislava Požarja v Pivki. Poleg pestrega programa v edini tankovski vojašnici Slovenske vojske bo obilica dogodkov tudi v Parku vojaške zgodovine. Pohodniki se bodo lahko udeležili pohoda do podzemne utrdbe Alpskega zidu na Primožu, prikazan bo del vozne tehnike, potekalo bo postavljanje večine zgodovinskih taborov, organizirani pa bodo tudi ogledi po stalnih in gostujočih razstavah Parka ter ogledi Depojev državnih muzejev v objektu D.

Festivalski vikend bomo v Parku vojaške zgodovine sklenili v nedeljo, 16. septembra 2018. Obiskovalci se bodo lahko sprehodili skozi tabore različnih zgodovinskih obdobij in si ogledali vožnje oklepne tehnike, v okviru katerih se bodo na terenu predstavljali vozni del muzejske zbirke Parka in vozila Slovenske vojske. Vrhunec bo festival dosegel ob 15. uri z dinamično akcijo pripadnikov Enote za specialno delovanje (ESD) Slovenske vojske, ki letos obeležuje 20. obletnico delovanja. Enoto sestavljajo vrhunsko izurjeni pripadniki, usposobljeni za izvajanje tudi najzahtevnejših nalog. V dinamičnem prikazu se bo predstavila tudi Helikopterska eskadrilja Slovenske vojske. Za bogato spremljevalno dogajanje bodo poskrbeli še: nastop uprizoritvenih skupin in gasilcev starodobnikov PGD Podhom, vodeni ogledi skozi zbirke Parka in Depoje državnih muzejev, otroške delavnice ter sejem militarij in domačih izdelkov. Tekom festivalskega vikenda bo obiskovalcem poleg stalnih in gostujočih razstav na ogled še gostujoča razstava 20 let Risov, razstava ob 20-letnici Specialnih sil Slovenske vojske.


Zadnje novice

Sorodne vsebine