-4.4 C
Ljubljana
četrtek, 9 februarja, 2023

Vzpon evropske desnice

Na zadnjih volitvah so desne stranke po Evropi veliko pridobile, v vseh državah, to so stranke Marin La Pen, Salvinija, Orbana, AFD v Nemčiji… . Navadno jih imamo tudi za >evroskeptične<, se pravi, da zagovarjajo močne, suverene nacionalne države, včasih celo odcepitev (suverenisti). Seveda imamo v Evropi tudi levico, ki ji narod, kultura, tradicija, vera ne pomenijo kaj dosti, in ki hoče iz Evrope narediti talilni lonec kultur, čim bolj zabrisati razlike med narodi, ustvariti nekakšno evropsko federacijo, v namen čim lažjega izvajanja oblasti, vladanja, v namen čim večje centralizacije oblasti (unitaristi).

 

Tako imamo v Evropi >desno< in >levo< vizijo njenega nadaljnjega razvoja, iz obojega pa izhaja tudi tako različno odzivanje na nepredvideno dogajanje, ki je Evropo zadelo, na migracije. Ni težko razumeti, zakaj se je desnica odzvala z zapiranjem meja, celo z gradnjo ograj, in zakaj je levica za odprto sprejemanje migrantov. Le-ti ji pridejo zelo prav, muslimanski zato, ker si z njihovo pomočjo nadeja uničiti njunega skupnega nasprotnika, krščanstvo (tudi vera je ovira na poti do totalne Oblasti), črnski pa zato, ker nameravajo s tem >Evropo narodov< preobraziti v >ljudstvo Evrope<.

Zato je leva politika odprla meje obojim, a zlasti muslimanski imigranti so začeli po Evropi povzročati neštevilne težave (saj je vmes veliko radikalcev, džihadistov, katerim je cilj v Evropi prevzeti oblast), gre za nasilje vseh vrst (terorizem, posilstva, tudi umori, ropi, kaos…). Ni čudno, da se je v množice zalezel strah, in da so se začele obračati k strankam, ki obljubljajo varovanje meja, vzpostavljanje reda, omejitev priseljevanja…, to pa so desne stranke. Njihovi levi nasprotniki jih skušajo očrniti, prikazati kot negativne, in jih zato imenujejo >desni populisti, skrajna desnica< ali celo >fašisti, nacisti<. Brez dvoma so tam tudi takšni (skrajni, kot povsod), ki razpoloženje množic izkoriščajo za nabiranje političnih točk, za vzpon na oblast. Vendar: za njihov vzpon je odgovorna sama evropska levica, ki je migrantom odprla meje! Zakaj ni predvidela tega, kar bi morala predvideti!?

Povezovanje evropskih držav ima dva glavna vzroka: najprej je to mirovni projekt, potem pa gre tudi za razvoj tehnologije, ona je namreč ključni dejavnik konkurenčnosti, v globaliziranem svetu pa tu lahko zmagujejo le močni igralci, ne neke majhne, razdrobljene države. EU je zato velik in potreben politični dosežek, ki pa ga ogroža dvoje nevarnosti: politične sile, ki jo želijo razbiti, in sile, ki hočejo odpraviti različnost njenih narodov. Sprejemljiva je vizija, ki naj ohrani Evropo združeno, ob ohranjanju zadostne suverenosti narodov in držav, in za to se zavzema t. i. >politična sredina< (danes večina strank hoče biti >sredinska< - levo ali desno – ker je večina volivcev naklonjena sredini, ne skrajnostim), a tudi v tej >sredini<, ki je formalno in na zunaj >proevropska< in ima v evropskem parlamentu še vedno večino, se nedvomno skrivajo rdeči levi in rjavi desni skrajneži, ki lahko predstavljajo nevarnost za Evropo.

Franc Bešter, Zg. Besnica

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine