15.9 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Vrhunski kardiolog Pleskovič Žurnalu24: Sram vas je lahko! Ko je bil še čas, niste pozvali k ukrepanju, danes, v teh težkih časih, iščete sovražnike v novi vladi!

»Ob prvem primeru v Italiji, sem postal izrazito zaskrbljen! V tistem trenutku bi morala prejšnja oblast uvesti drastične ukrepe. Pa ni! Zdravstvene delavce, državljane so celo zavajali z mnogimi neresnicami! Mediji so takrat poročali le o tem, da se dela nepotrebna panika (sploh očitno ne vedo, kaj je definicija panike), da je to bolezen, ki prizadene samo stare, ima potek in način prenašanja kot navadna gripa! Napaka!!!! Takrat bi pričakoval vaše, tako pompozne naslove! Takrat bi lahko mediji pomagali, pa niste!« je v pismu Žurnalu24 (TUKAJ) zapisal slovenski vrhunski kardiolog Aleš Pleskovič.

Pismo, ki smo ga pridobili na uredništvu revije Demokracija, objavljamo v celoti:

»Pozdravljeni,
Prebral sem vaš članek z izrazito negativnim naslovom in se kar takoj, preko telefona lotil pisati odgovor. Ali nam je res treba v teh časih takšnih naslovov?? Dlje. ko sem bral, bolj sem dojemal, da vam žal mnogo, premnogo stvari ni jasnih iz bistvenega, zdravstvenega vidika!

Kot zdravnik-kardiolog v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, sem že od samega začetka z grozo spremljal dogajanje na Kitajskem. Gledal sem požrtvovalno delo zdravstvenega osebja, ki je delalo v nemogočih razmerah ob poplavi bolnikov. Ob prvem primeru v Italiji, sem postal izrazito zaskrbljen! V tistem trenutku bi morala prejšnja oblast uvesti drastične ukrepe. Pa ni! Zdravstvene delavce, državljane so celo zavajali z mnogimi neresnicami! Mediji so takrat poročali le o tem, da se dela nepotrebna panika (sploh očitno ne vedo, kaj je definicija panike), da je to bolezen, ki prizadene samo stare, ima potek in način prenašanja kot navadna gripa! Napaka!!!! Takrat bi pričakoval vaše, tako pompozne naslove! Takrat bi lahko mediji pomagali, pa niste! Ljudje, novinarji, oblast so/ste še kar podcenjevali stanje, življenje v Sloveniji je potekalo skoraj popolnoma normalno, se zabavalo. Zakaj niste mediji takrat pozivali k zaprtju meja, lokalov, karanteni??? Zakaj??? Župan celo izjavil, da ne bo tekmoval, kdo bo več lokalov zaprl! Zakaj niste te izjave kritizirali? Jaz sem se zgrozil! Ali niste videli kaj se dogaja na Kitajskem, v Italiji? Resnično mi ni jasno!

Zdravstveni delavci smo bili zaskrbljeni, saj nismo bili slišani. Ko je novo ustanovljena vlada nastopila z maskami, sem dobil ogromno klicev, sms sporočil ali je ta bolezen res tako nevarna? Menim, da je bila ta poteza vlade nadvse ustrezna, celo nujna, saj se je šele takrat začelo bolj jasno, širše dojemati resnost stanja, ki smo mu sedaj priča. Zakaj niste raje poročali, da je bolezen tako resna, stanje tako resno, da so si celo politiki nadeli maske!?!? Zakaj?? Vam ni ustrezalo pisati pozitivnih besed o novi vladi?? Zaradi 2-3 tedenske zamude pri ukrepih je nastalo bistveno bolj kompleksno, težje rešljivo stanje, ki bo terjalo nadčloveške napore!

Kot zdravnik sem zelo zaskrbljen, ali bomo lahko pomagali vsem bolnikom! Resnično si ne želim stanja, kot ga ima Italija, kamor drvi Španija. Žal smo zamudili tisti bistveni del časa! Menim, da premier poroča še premalo zaskrbljeno! Ja, resnično sem zaskrbljen, kot državljan, kot zdravnik. Samo včeraj je bilo v Italiji 800 mrtvih (a je to res samo gripa?). Zaskrbljen sem, ker nimamo vsi istega cilja, ker je še vedno mnogo ljudi, ki se ne zavedajo resnosti stanja, negodujejo nad ukrepi in se jih ne držijo, zaskrbljen zaradi nestrpnosti sodržavljanov, novinarjev, zaskrbljen da bomo zdravstveni delavci množično zbolevali; kdo bo po tem pomagal bolnikom.

Najraje bi zaključil: Sram vas je lahko! Vendar ne bom! V teh težkih časih, ko se svet sooča z eno izmed najtežjih preizkušenj človeštva, se nadejam sodelovanja vseh nas, proti skupnemu svetovnemu sovražniku! Ne iščimo sovražnike med seboj! Delujmo povezovalno! Verjemite, težko je zdraviti v tej situaciji, težko je delati v tej situaciji. Saj skoraj vsi voditelji po svetu “jamrajo”, razen beloruski predsednik Lukašenko. Še ne “jamra”. Tudi mi zdravstveni delavci ob vsem tem “jamramo”, zaenkrat še ne tako kot italijanski zdravniki, vendar to ne pomeni da ne delajo/delamo! Nasprotno, vsak atom energije porabijo/porabimo za pomoč bolnikom!

Prosim, raje pomagajte oblasti, zdravstvenim delavcem, vsem Slovencem s pozitivnimi, povezovalnimi dejanji. Stopimo skupaj!
Upam, da bom v prihodnje zasledil kakšen bolj pozitiven, povezovalen članek od vas!? V kolikor pa menite, da vam lahko kakorkoli pomagam, sem vam na voljo. Obilo zdravja.«

Zadnje novice

Sorodne vsebine