8.2 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Vestnik Kluba koroških Slovencev v Ljubljani

Med vseslovenskim in čezmejnim dogajanjem, ki poteka te dni, omenimo tradicionalni ljubljanski 54. Seminar slovenskega jezika, literature in kulture. Danes so se seminarju pridružili še jubilejni, že 25. Poletni tečaji slovenskega jezika na Slovenski obali »Halo, tukaj slovenski Mediteran!«. Vodilna tema letošnjih tečajev, ki jih je vsebinsko zasnovala prof. dr. Vesna Mikolič, je Ivan Cankar kot slovenska kulturna dediščina.

S sestavljanjem in razpošiljanjem tega e-vestnika toliko zamujamo, da lahko le „post festum“ opozorimo, da so drevi, v ponedeljek, 9. 7. 2018, vabili na osrednji Trg Franca Jožefa v furlanskih Ronkah na koncert priznanega slovenskega kantavtorja Vlada Kreslina v okviru glasbenega festivala Across the border. Na brezplačnem koncertu naj bi se prekmurskemu šansonjerju pridružil tudi znani tržaški glasbenik Iztok Cergol.

V torek, 10. 7. 2018, ob 18:00, celovška Mohorjeva vabi svoje sodelavce in prijatelje na poletni sprejem na terasi Mohorjeve hiše (10. Oktober Str. 25/IV). Na druženju bodo poleg dobrih jedi ponudili dobro primorsko vino.

V torek, 10. 7. 2018, ob 19:30, bodo v celovškem kinu Wulfenia (Luegerstraße 5) predpremierno predstavili 70-minutni dokumentarni film „Sine legibus – po poteh 1976“; posnela ga je scenaristka in režiserka Milena Olip iz Sel, kjer so ob „ljudskem štetju posebne vrste“ 14. 11. 1976 štirje mladi Selani ugrabili volilno skrinjico. Za to radikalno obliko bojkota ugotavljanja manjšine so bili nato deležni politične pomilostitve …

V sredo, 11. 7. 2018, ob 11:00, bodo v sejni sobi Inštituta za narodnostna vprašanja v Ljubljani (Erjavčeva 26, 2. nadstr.) predstavili knjigo inštitutskega sodelavca dr. Janeza Pirca „Nad ledenikom in velemestnim šikom: Biciklista med Alpami in Donavo med svetovnima vojnama“. Dva mlada Slovenca sta tik pred drugo svetovno vojno na več kot tisoč kilometrov dolgi poti prekolesarila tudi novo visokogorsko cesto pod Grossglocknerjem (Velikim Klekom).

V sredo, 11. 7. 2018, ob 20:30, bo tema poletnega srečanja pod lipami v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici (Drev. 20. septembra 85) „Slovenstvo v Kanadi“. O knjigi Jožeta Mihevca „Skozi taborišča do sreče“ bodo govorili Joe Mihevc (Toronto), Drago Gačnik (Hamilton), Andreja Mele (Cerknica) in Ivo Jevnikar (Repen).

V četrtek, 12.7.2018 ob 17:00 se bo v Trstu, v državni knjižnici Stelio Crise (na oširku Papeža Janeza XXIII., štev. 6 – Largo Papa Giovanni XXIII 6) odvijalo dvojezično srečanje, posvečeno pesnici Ljubki Šorli. Ugledni gost bo pesnik Roberto Dedenaro. V sproščenem in prijateljskem vzdušju bodo vstopali v pesniški svet goriške pesnice, ki je menda med vsemi slovenskimi pesnicami napisala največ sonetov. Dogodek pripravlja Elena Cerkvenič, sodelujeta pa še Thomas Grill in Silvana Hvalič.

V četrtek, 12. 7. 2018, ob 18:00, bo v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani (Celovška cesta 23) zaključna prireditev Memory Walk in predstavitev mednarodnih projektov Ana Frank – zgodba za sedanjost ter Crossing Borders. Slovenski, nizozemski, nemški in avstrijski partnerji s temi projekti mladim približujejo zgodovino 2. svetovne vojne.

V soboto, 14. 7., in v nedeljo, 15. 7. 2018, Slovensko planinsko društvo Celovec vabi na dvodnevni izlet na Kamniško sedlo, Planjavo in Brano. Prijave na: [email protected] .

V soboto, 14. 7. 2018, ob 20:00, bodo na „Poletni noči“ pred občinskim kopališčem Železna Kapla za ples igrali „Veseli Begunjčani“.

V nedeljo, 15. 7. 2018, ob 9:30, se bodo pred Kulturnim domom v Pliberku zbrali udeleženci 39. pohoda na Komelj. Približno 7 km dolg pohod po poteh Domnove čete in po sledovih Jurija Bojanoviča in Lipeja Kolenika-Stanka je poklon spominu na padle borce in žrtve nacističnega nasilja. Ob 12:30 bo ob spomeniku pri Cimprcu sv. maša, ob 13:00 bo spominska svečanost s kulturnim sporedom in zgodovinarjem dr. Martinom Premkom kot govornikom. Sledi družabno srečanje.

Po Avstriji in Sloveniji odmeva najava podelitve najpomembnejše avstrijske državne nagrade za literaturo koroškemu slovenskemu pisatelju, članu SAZU, Florjanu Lipušu (slovesno mu jo bodo izročili 1. 10. 2018). Ob zaključku volitev novega vodstva Narodnega sveta koroških Slovencev lahko čestitamo dr. Valentinu Inzku za ponovno izvolitev na predsedniško mesto, tudi vsem drugim izvoljenim pa zaželimo uspešno delo.

Med osebnimi vestmi lahko “izdamo” dva klubska jubilanta v tem tednu, in sicer v petek 75-letnico Marjeto Rigler, ki v zadnjih letih ni znana le kot naša odbornica, ampak predvsem kot gonilna sila slovenskega Društva prijateljev poti sv. Jakoba, že v sredo pa podpisanega 70-letnika, ki ga itak vsi poznate. Ko se seniorja srečava na slovenskem “kontinentu”, si nazdraviva! – Prihodnji petek, 20. 7., bi bil naš prijatelj, muzikolog, zbiralec ljudskih pesmi in nepozabni zborovodja na Koroškem, Lajko Milisavljevič, star 75 let, a je za posledicami prometne nesreče preminil 8. 12. 2002. – V sredo, 25. 7., pa se bomo z najboljšimi željami spomnili koroško-dunajskega prijatelja, 85-letnika dr. Pavla Zdovca, doma iz Rinkol: 1968. je iz jezikoslovja doktoriral na dunajski univerzi in tam do 1996. predaval slovenščino. Preučeval je vlogo narečja pri pouku knjižnega jezika, samoglasniško redukcijo v podjunskih govorih, literarna in splošna kulturna vprašanja na avstrijskem Koroškem; o glavnem predmetu svojega raziskovalnega dela, rabi koroških krajevnih imen, pa je izdal več temeljnih priročnikov.

In končno: prav danes nas je dosegla žalostna osebna vest: v 69. letu starosti je umrla prevajalka in nekdanja urednica RTV Slovenija Lucija Jenčič. “Lučka” je bila desetletja povezana z Mohorjevo založbo Celovec kot prevajalka in urednica. Uredniško je spremljala in prevajala predvsem avstrijsko vrhunsko leposlovje za zbirko Austriaca, otroško zbirko o Francu (Christine Nöstlinger) in zbirko za najstnike Novohlačniki Thomasa Brezine. Med drugim je bil kot vrhunski prevod nagrajen “Potonjenec” avtorja Thomasa Bernharda. RiP!

Vse lepo pozdravljam!

Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani

Zadnje novice

Sorodne vsebine