11.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Veleposlaništvo Republike Poljske: 31. avgusta bomo obeležili 40. obletnico ustanovitve poljskega sindikalnega gibanja Solidarnost

31. avgusta bomo obeležili 40. obletnico ustanovitve poljskega sindikalnega gibanja Solidarnost. Gre za jubilej prvega svobodnega sindikata delavcev in gibanja za človekove pravice na ozemlju nekdanje komunistične Vzhodne Evrope, ki se je razširil v realsocializmu držav, prisilnih satelitov Sovjetske zveze. Gibanje je zelo kmalu preseglo poljske meje in ogrožalo enopartijsko vladavino vseh držav v vzhodnem bloku.

Gibanje Solidarnost se je iz ladjedelnice v Gdansku razširilo po vsej Poljski. Poljske oblasti so ga hotele uničiti z izrednim stanjem, ki so ga uvedle pozimi leta 1980. Sledila so leta represije. Toda gibanje za demokracijo je dobivalo čedalje večjo podporo in doseglo. Končalo se je z okroglo mizo, s pogajanji med vlado in Solidarnostjo, katere rezultat je bil razpis delno svobodnih volitev.

Sledili so padec berlinskega zidu, žametna revolucija na Češkoslovaškem, krvava revolucija v Romuniji in zaton komunizma. 

Brez sindikata Solidarnost ne bi bilo današnje združene Evropske unije v sedanji obliki. Pogum in odločnost poljskih delavcev sta navdihnila mnoge v sosednjih državah.

Ob tej priložnosti bi vas radi povabili na prav posebno praznovanje.

Obletnico bomo obeležili v nedeljo, 30. avgusta ob 21.00 uri in v ponedeljek, 31. avgusta ob 20.15 uri, na Bledu. Edinstven dogodek bo potekal v vsakem vremenu. Za dobro uro bomo z osvetlitvijo skale pod Blejskim gradom ustvarili unikatno priložnost za vse, ki bi se nam s svojo fotografijo, ki jo bodo delili v družbenih omrežjih, radi pridružili ob spominu na gibanje, ki je spremenilo življenje vseh državljanov držav Srednje in Vzhodne Evrope.

Radi bi poudarili, da gre za tehnično zelo zahteven premierni projekt, saj bomo osvetlitev izvedli v rdeči barvi z logotipom Solidarnosti razdalje skoraj enega kilometra.

Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej
Veleposlaništvo Republike Poljske
Embassy of the Republic of Poland

Zadnje novice

Sorodne vsebine