12.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Pismo bralke: Večinski volilni sistem

Gospodu Toninu, gospe Bratuškovi in – navsezadnje – tudi SDS

 

Vemo, da slovenska družba nima prihodnosti, ker je povozila vsa načela humanosti. Pa vendar niti SDS ne priznava prav pogosto, da bi morali nujno uvesti večinski volilni sistem. S sedanjim ne bomo prišli daleč, ker je to sistem, v katerem nihče za nič ne odgovarja, tudi če je v vladi več kot dvajset let. Pa vendar, zdravstva ne bomo rešili, če ne bo mogoče ugotoviti, kdo je za to našo katastrofo sploh politično odgovoren. Kaka strančica, ki je morda sploh ni več? Kako si SDS zamišlja prihod na oblast brez spremembe volilnega sistema? Upam, da ne tako, kot po novem to namerava NSi, namreč s prilagoditvijo razmeram. Torej bo Slovenija brez zdravstva, zaradi česar ne bo država.

Prav tako ni na vidiku rešitve problema z upokojenci in z njihovo oskrbo bolj proti koncu njihovih dni. Brez rešitve tega problema, Slovenija prav tako ne bo mogla biti država. Upokojenska stranka pa za vse to ne bo odgovarjala, ker ni kriva, če so državljani tako lahkoverni, da jih volijo. Gospa Romana Tomc iz SDS ima dobre predloge, ampak v kakršnikoli v sedanjih političnih razmerah možni koaliciji, bi jo levičarji blokirali oziroma razdrli koalicijo.

Večinski volilni sistem je torej nujen. Naj kar najprej zmaga levica, nič hudega, bodo državljani vsaj vedeli, kako levičarji delajo. Če ne bi rešili problemov v zdravstvu, v zvezi z upokojenci, pa na primer kar zadeva trajni odhod mladih iz Slovenije in množično prihajanje tujcev k nam, ampak bi leva vlada samo širili porabo proračunskih in evropskih sredstev na področja, na katerih delujejo pretežno pripadniki nevladnih organizacij, takšnih levičarjev na naslednjih volitvah državljani ne bi več volili. Na oblast bi tako prišla desna politika, ki bi imela dovolj manevrskega prostora za uresničitev najnujnejših nalog oziroma problemov.

Tako pa, se mi zdi, dokler bomo imeli takšen volilni sistem, kakršnega imamo, nima smisla hoditi na volitve. Zaradi zgodovinskih okoliščin (levi totalitarizem pod Titovim vodstvom) bi bila vsakršna možna koalicija desnih strank z levimi za desnico samo suženjstvo, celo soudeležba v političnih zločinih na področju zdravstva, upokojevanja, odhajanja mladih iz države za vse večne čase. Levica namreč prav to hoče. Slovenija je tako rekoč že na razprodaji. Vabimo za ministre ljudi iz tujine, ki se dobro znajdejo na evropskih – menda temačnih – hodnikih.

Frančiška Buttolo

Zadnje novice

Sorodne vsebine