24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Vabljeni na 32. tradicionalno slovesnost ob Dnevu samostojnosti in enotnosti na Sv. Jakobu nad Medvodami

Piše: C. R.

V imenu Organizacijskega Odbora Sv. Jakob 1990 in Občine Medvode vam pošiljam vabilo na letošnjo 32. tradicionalno slovesnost ob Dnevu samostojnosti in enotnosti na Sv. Jakobu nad Medvodami, ki bo v ponedeljek, 26. decembra 2022, ob 18.45 uri pri cerkvi na Sv. Jakobu.

Letošnje leto bo slavnostni govornik bivši predsednik republike Borut Pahor, prisotne pa bo nagovoril tudi župan Občine Medvode Nejc Smole. V kulturnem programu bodo sodelovali Škofjeloški oktet, Tone Kuntner, Dane in Nejc Jemc ter Urban Pipan. Pred slovesnostjo bo ob 18. uri v cerkvi potekala maša za domovino, ki jo bo daroval akademik dr. Janez Juhant.

Vljudno vas prosim, da o dogodku obvestite svoje gledalce/poslušalce/bralce in seveda, da se slovesnosti tudi udeležite in o njej poročate.

Še nekaj informacij o samem dogodku:

V nedeljo, 23. decembra 1990, na plebiscitni večer, se je skupina stalnih obiskovalcev, lahko bi rekli, oboževalcev cerkvice Sv. Jakoba nad Medvodami odločila, da rezultate plebiscita, te zgodovinske priložnosti Slovencev, dočaka na tem dominantnem hribu s prekrasnim razgledom daleč naokrog. Ko se je razvedelo, da se jim utegne pridružiti tudi Vlada republike Slovenije s predsednikom, se je število čakajočih povečalo v pravo množico. Bilo je zelo slabo vreme. Naletaval je sneg z vetrom, pota so bila ledena, blatna, spolzka. Del množice se je umaknil v notranjost cerkve, prepeval božične in domoljubne pesmi ter molil za uspeh glasovanja. Malo čez polnoč so dočakali pričakovano. Hkrati smo po radiu izvedeli neuradne rezultate in razigranim ljudem so se naravnost iz Cankarjevega doma pridružili predsednik vlade g. Lojze Peterle z več ministri. Navdušenje je doseglo vrhunec. Sledili so pozdravi s cvetjem, spontano prepevanje, govora g. Peterleta in g. Pučnika. Zunanji minister g. Rupel je z visoko dvignjeno roko pokazal, kakšen naj bi bil pravi potni list Republike Slovenije. Bil je to nepozaben vrhunec dneva, poln pričakovanj, ponosa, zanosa in domoljubja.

Že na ta večer so si prisotni polni navdušenja obljubili, da bodo v spomin na ta dogodek vsako leto na ta dan organizirali spominska srečanja. Naslednje leto je 26. 12. postal državni praznik: dan samostojnosti. Vsako leto na Štefanovo se praznovanje prične ob šestih zvečer z mašo za domovino. Po maši se zberemo na osvetljenem prostoru pred cerkvijo po zapeti Zdravljici se začne kulturni program, ki je prepleten z govori. Pomenljivo je, da se udeležujejo tega srečanja predstavniki vseh političnih usmeritev in prepričanj tako iz Slovenije kot tudi zamejstva, najbolj redni udeleženci prihajajo iz Števarjana v Italiji. Koncept organizacije je namreč postavljen nad dnevno politiko, v smer dialoga, povezovanja in sodelovanja vseh ljudi dobre volje.

Dogodek vse od prvih leti organizira poseben organizacijski odbor Sv. Jakob 1990, ki mu zadnja leta pomagajo Občina Medvode, JZ Sotočje Medvode in TV Medvode.

Za vse dodatne informacije me lahko kontaktirate na 041 753 150.

Prijazen pozdrav in nasvidenje na Sv. Jakobu,

Iztok Pipan

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine