11.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

(VABILO) VSO vabi: Pristava 1990-2020 – trideset let kasneje

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve vabi na slovesno obeležitev 30. obletnice sprejetja vojaškega zavarovanja osamosvojitve Slovenije, ki bo v nedeljo, 6. septembra 2020, ob 11. uri pri obeležju Združenja VSO na Pristavi nad Stično. Slavnostni govornik bo predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša.

 

Pozdravni nagovor bosta imela predsednik VSO Aleš Hojs in župan Ivančne Gorice Dušan Strnad. V programu bodo sodelovali Gardna enota Slovenske vojske, Trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske, Moški pevski zbor Ivančna Gorica in pesnik Tone Kuntner.

Dogodek 7. septembra 1990 na Pristavi nad Stično je bil pomemben korak pri osamosvajanju Slovenije in pri izgradnji lastnih obrambnih sil. Tam so se tistega dne  v tajnosti sestali: notranji minister Igor Bavčar, obrambni minister Janez Janša in še Tone Krkovič, Vinko Beznik ter Jože Kolenc. “Na sestanku so sprejeli zelo pomemben tajni načrt bojne uporabe vojaških enot, združenih z enotami takratne milice (policije). Načrt je predvideval obrambo Slovenije v primeru agresije JLA na Slovenijo. Obrambne ukrepe bi izvedli, če bi JLA hotela na silo preprečiti razglasitev neodvisno državo Slovenijo. To je bilo zapisano tudi v predvolilnem programu strank koalicije DEMOS,” je lani zapisal Franci Feltrin, podpredsednik VSO.

Zadnje novice

Sorodne vsebine