0.3 C
Ljubljana
četrtek, 30 novembra, 2023

(VABILO) Vabljeni na shod za čisto pitno vodo v Ljubljani

Piše: Aleš Primc

Lepo vabljeni na osmi Veliki shod PROTI Jankovićevi zastrupitvi pitne vode in za dostop do zdravnika, PONEDELJEK, 20.11. ob 14.30 pred ljubljansko Mestno hišo.

Vsak malo večji dež pokaže, da sporni kanal C0 že sedaj pušča. Zoran Janković pa se vsem dejstvom navkljub trudi prepričati ljudi, da njegov drekovod 100% tesni. Za te trditve ni do sedaj predstavil nobenega tehničnega dokaza, niti ne pristane na to, da bi bil izveden neodvisen strokoven pregled. V mestnem svetu je Janković moj predlog za neodvisen strokovni nadzor prepustnosti kanala C0 gladko zavrnil.

Ogromna transportna kanalizacijska cev na strogem vodovarstvenem in potresnem območju, preko katere bi se pretekalo 3 milijone litrov nevarnih komunalnih odplak vsak dan, predstavljala po mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje trajno grožnjo za zdravje ljudi.

PONEDELJEK, 20.11, ob 14.30, vabljeni na osmi Veliki protest pred ljubljansko Mestno hišo PROTI Jankovićevi zastrupitvi pitne vode in za dostop do zdravnika. Že več kot 35.000 ljudi v Ljubljani nima osebnega zdravnika.

Vodo moramo obraniti, dokler je še čista. Ko boste naslednjič spili kozarec čiste pitne vode, se spomnite, da ni nujno, da jo boste še dolgo lahko pili. Če bomo Jankoviću pustili, da nam jo zastrupi, bo pitje čiste vode iz pipe samo še grenak spomin. Pridite na shod in pokažite, da ne želite piti vode pomešane s kanalizacijskimi odplakami. Pridite na shod in s tem zavarujte vodo zase, svoje otroke in vnuke. Pridite tudi tisti, ki niste iz Ljubljane. Vedeti morate, če lahko Janković zastrupi vodo v Ljubljani, ki jo pije 300.000 ljudi, lahko še veliko lažje kdo zastrupi vodo, kjerkoli drugje po Sloveniji.

V našem boju smo do sedaj veliko dosegli – Jankovićev drekovod še ne deluje in voda je še čista. Brez dolgoletnega prizadevanja kmetov, civilnodružbenih organizacij in nekaterih strank ter posameznikov, bi bil drekovod že predan v funkcijo in naša voda bi bila že zastrupljena. Vendar se Janković ne ustavlja. Korak za korakom hoče izsiliti uporabo drekovoda na vodovarstvenem območju, kjer se zbira voda za več kot 300.000 ljudi. Ob tem, da nima ne vseh gradbenih dovoljenj, ne presoje vplivov na okolje, ne okoljevarstvenega soglasja, ki ju mora narediti v skladu s sklepom Agencije za okolje že iz leta 2020. Ni res, kot so neresnično poročali največji mediji, da Jankoviću ni treba pripraviti presoje vplivov na okolje, saj o tem sklepu Agencije za okolje upravno sodišče v začetku novembra sploh ni odločalo. Se pravi, še vedno velja sklep Agencije za okolje iz septembra 2020, da mora Janković pripraviti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje, kar je edino normalno, glede na to, da gre za kanalizacijske odplake, ki grozijo, da bodo zastrupile vodo, ki jo pije več kot 300.000 ljudi.

Janković je z letošnjim letom ukinil organiziran prevoz za otroke s posebnimi potrebami v šolo in iz šole. Kljub temu, da smo že sredi novembra, ta krivica še traja. In ne samo to, ko sem na seji občinskega Odbora za šolstvo predlagal sklep, naj se ponovno zagotovi organiziran prevoz otrok s posebnimi potrebami v šolo in iz šole, so 4 svetnice Jankovićeve koalicije v mestnem svetu glasovale proti. Proti organiziranemu prevozu otrok s posebnimi potrebami v šolo in iz šole so bile: Ksenija Pišljar, predsednica odbora, Suzana Antić, Francka Trobec in Nina Petrić. Za sva glasovala midva Z Marušo Babnik iz SDS. Obžalujem, da so 4 ženske in mame tako brezčutne do otrok s posebnimi potrebami in njihovih družin.

V programu tokratnega shoda za zaščito čiste pitne vode bodo sodelovali:

–       Anja Bah Žibret

–       dr. Boštjan Turk

–       Nada Žgur, kulturni program

–       Aleš Primc, organizator

Dobrodošli! Se vidimo!

Sejo Mestnega sveta si lahko ogledate spletni strani: Mestni svet » Mestna občina Ljubljana

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine