23.1 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

(VABILO) Spominska romanja: Rog, Trnovski gozd in Hrastniški hrib

Piše: Nova slovenska zaveza

Pred nami je mesec junij, ko se z mislijo posebej ustavljamo ob naših pobitih, izginulih, zamolčanih.

Vabimo vas na tri spominska romanja, za katera v juniju organiziramo prevoz: Rog, Trnovski gozd, Hrastniški hrib. Pokličite nas na telefon (01 425 15 37) ali nam pišite na e-pošto ([email protected]).

1. Kočevski Rog: 1. junij 2024
Tradicionalna sveta maša in spominska slovesnost bo v Kočevskem Rogu pod Krenom v soboro, 1. junija 2024 ob 11h. Mašo daruje nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore; z nagovorom po maši bo nastopil član odbora NSZ dr. Jože Rožanec.
Sprejemamo prijave za avtobuse in sicer bodo tri ločene možnosti, ker avtobusi odpeljejo iz Žirov:
– vstop v Šentjoštu, Horjulu, na Vrhniki ali kje na tej poti proti Rogu;
– vstop v krajih po Poljanski dolini, Škofji Loki, Medvodah in v Tivoliju v Ljubljani;
– vstop v Ljubljani (Tivoli) in po poti proti Kočevju.
Odhod iz Šentjošta ob 7h, Horjula ob 7:30, Vrhnike ob 8h in Tivolija ob 8:30.

Na predvečer slovesnosti organizirajo mladi deseto molitveno bdenje v Kočevskem Rogu – večer molitve in češčenja sv. Rešnjega telesa. Kapela pri Breznu pod Krenom, petek 31. 5. 2024 ob 20. uri (info: [email protected]).

2. Brezna na obronkih Trnovskega gozda: 8. junij 2024
V soboto, 8. junija, bomo obiskali tri brezna nedaleč od Nove Gorice, na obronkih Trnovskega gozda: Podgomilo nad Grgarjem, Cvetrež pri Voglarjih in Zalesniko pri Trnovem. Tam so že v prvi polovici maja pobijali primorske domobrance, ki so jih zajeli na tem območju, predvsem pa italijanske, slovenske in nemške civiliste in vojake, ki so jih pripeljali iz Gorice. Na koncu se bomo podali še v samo Gorico (Italija). Vodil nas bo zgodovinar dr. Renato Podbersič, s pojasnili se nam pridružijo tudi prijatelji zamejci pod vodstvom Erike Jazbar in Iva Jevnikarja. Odhod izpred dvorane Tivoli v Ljubljani bo ob 8:30, vstopiti bo možno tudi v Novi Gorici ob 10h.

3. Stari Hrastnik: 16. junij 2024
V nedeljo, 16. junija, bo obletna spominska slovesnost s sveto mašo ob 16. uri na morišču Stari Hrastnik. Tam so pobijali zlasti ujetnike s Teharij, med njimi so izpričani mnogi, doma z Dolenjske (Šentjernej) in Notranjske (Rovte). Avtobus bo odpeljal iz Ljubljane ob 13.30 s parkirišča Tivoli.

Ne pozabimo!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine