11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

(VABILO) Spomin na prvi spopad z okupatorjem – spominska slovesnost

Piše: Vili Kovačič

Društvo 13. maj vabi spominski dogodek v spomin na prvi spopad Slovencev z okupatorjem v času okupacije na slovenskem ozemlju 13. maja 1941. Dogodek bo v soboto 13.maja 2023 ob 16 h ob kapelici v gozdu nedaleč od spomenika Tigrovcem na Mali gori pri Ribnici (na sliki).  

Spored prireditve:

Ob kapelici v gozdu bo najprej sv. maša ob 16. uri, ki jo bo vodil župnik iz Podutika gospod Jože Stržaj, ob 17. uri pa bo spominska slovesnost z govorniki:

1. Zmago pl. Jelinčič, predsednik Slovenske nacionalne stranke in nečak ustanovitelja TIGRA Zorka Jelinčiča na Nanosu 1927. Poslanec D Z v prejšnjem sklicu D Z ter vlagatelj predloga zakona o državnem prazniku 13 maj

2. Andrej Magajna, predsednik stranke Nova socialdemokracija in naslednik nekdanjih Krekovih socialcev, bivši član predsedstva DEMOS-a, poslanec ustanovitvene skupščine 1990 in takratne Komisije za ustavna vprašanja

Sledilo bo polaganje venca predstavnikov Slovenske vojske ter društva Slovenski TIGR 13. maj in drugih organizacij. Na koncu bosta sledila napoved bodočih aktivnosti društva v letu 2023 ter povabilo na druženje v lovskem domu pri kraju Struge.

Slovesnost bo povezoval Vili Kovačič, predsednik društva Slovenski TIGR 13 maj.

V govorih želimo poudariti aktualni združevalni pomen Tigra in avtentičnega antifašizma za današnjo Slovenijo in Evropo ter aktualnost potrebe, da slovenski parlament uresniči zavezo  iz leta 1990, to je, da 13. maj postane državni praznik. Ne pristajamo na to, da se TIGR reducira na nevidni občinski nivo. Besedi fašizem in fašist sta v Sloveniji najbolj zlorabljena besedi, prav tako kot tudi beseda svoboda.

Pripis: Dogodek je prijavljen shod, zato od RTVSLO pričakujemo televizijsko pokritje dogodka, kar se sicer ni zgodilo že 18 let,  to je od prenosa prve državne proslave 13. maja leta 2005.

Vabljeni vsi rodoljubi, vse politične stranke in vsi državljani, ki vam je mar za domovino Slovenijo.

Vili Kovačič, predsednik društva Slovenski TIGR – 13. maj 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine