21.1 C
Ljubljana
petek, 2 junija, 2023

(VABILO) Razprava “Stanje v republiki”, organizira Katedrala svobode

Piše: C. R. 

Vabimo vas na razpravo STANJE V REPUBLIKI, ki bo v sredo, 17. maja 2023 ob 17. uri v Maxi klub salonu, veleblagovnica Maxi, Ljubljana.

Namen razprave je ocena aktualnega STANJA V REPUBLIKI, ki jo pretresajo protesti in stavke, obljube vlade in z njimi povezane (ne)reforme, visoka inflacija, primanjkljaj v državnem proračunu, na hitro sprejeta in mestoma slaba zakonodaja, načrtovane spremembe Ustave, slabo črpanje EU sredstev, …, nestrpnost in z njo povezano izključevanje ter nesposobnost spoštljivega razumnega in argumentiranega dialoga na vseh ravneh odločanja.

Kot država na presečišču strateških poti smo vpeti v globalne odnose, ki smo jim dobrih 30 let sledili, čeprav ne vedno tako, kot bi lahko in smo si želeli. Če kaj, nas odlikuje osamosvojitev ter preko nje z Ustavo vzpostavljena liberalna demokracija in pravna država, ki je vzpostavila demokratične vrednote in temeljne človekove pravice. S tem nam je bila omogočena osebna ustvarjalnost in podjetnost, ki s prodornostjo zasebne iniciative in inovativnostjo presega še vedno prisotne anomalije tranzicijske kontinuitete podedovane iz prejšnjega sistema, ki se v naš čas še vedno trdoživo zajeda in, ki prepočasi odmira.

Članstvo v EU in NATO nam dajeta prepotrebno zaslombo za nadaljnji razvoj in umeščenost v civilizacijski vrednostni sistem zahodnega sveta. Navkljub vsem navedenemu si nekatere politične stranke in njim pripadni posamezniki želijo, da se temu odpovemo in, da se vrnemo k dokazano neuspešnim revolucionarnim metodam prejšnjega totalitarnega nedemokratičnega sistema, ki je omejeval človekove pravice, svobodno ustvarjalnost in lastnino.

Smo lahko brezbrižni do naštetega?

Poglede na aktualno stanje bodo podali uvodni razpravljavci, navedeni po abecednem redu:

dr. Peter Jambrek
dr. Ernest Petrič
dr. Dimitrij Rupel
dr. Janez Šušteršič
dr. Žiga Turk

Po uvodnih razpravah bo pogovor med razpravljavci in udeleženci vodila dr. Nina Krajnik.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine