12.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Vabilo na Pučnikov simpozij: Spominjali se bomo pomembnih mejnikov slovenske politične pomladi in snovali demokratične vizije slovenske države v prihodnosti.

Inštitut dr. Jožeta Pučnika v sodelovanju s Konrad Adenauer Stiftung ter Občino Slovenska Bistrica vljudno vabi na 12. Pučnikov simpozij, ki bo vpetek, 22. marca 2019, v Viteški dvorani v Gradu v Slovenski Bistrici.

 

PROGRAM

12:00 Spominski obisk groba dr. Jožeta Pučnika v Črešnjevcu

12:30 Prihod udeležencev in registracija

13:00 Pozdravni nagovori

Dr. Ivan Žagar, župan Slovenske Bistrice
Ivan Matanović, KAS Zagreb
Gorazd Pučnik, ustanovitelj IJP

13:30 30 LET ZVESTOBE SLOVENIJI:

Okrogla miza s predstavitvijo knjige Janeza Janše PRVORAZREDNI – SISTEM ZA LAŽNO ELITO in knjige dr. Milana Zvera 30 LET ZVESTOBE SLOVENIJI, ki je bila izdana ob 30. obletnici Slovenske demokratske stranke.

Janez Janša
dr. Milan Zver
dr. Andreja Valič Zver
Metod Berlec

15:00 Odmor

15:30 Svečana akademija s podelitvijo Pučnikove plakete za prispevek k razvoju demokracije v Sloveniji.

Nagovor predsednika akademskega sveta IJP dr. Matevža Tomšiča.

16:00 Podelitev potrdil o uspešnem zaključku Akademije dr. Jožeta Pučnika.

Slovesni nagovor predsednika SDS Janeza Janše

 

V letošnjem letu obeležujemo tridesetletnico slovenske politične pomladi in padca železne zavese. V slovenskem prostoru, ki ga je leta 1988 pretresal proces proti četverici in vse močnejše pomladno vrenje proti režimu, so leta 1989 vznikale prve lastovke politične pomladi: nova gibanja in zveze. Majniška deklaracija je tlakovala pot v samostojnost in začetke demokratične tranzicije. Oblast je odgovarjala z represijo in vse močnejšim delovanjem tajne politične policije. Jeseni 1989 se je slovenska demokratična opozicija povezala v Demos, ki je naslednje leto mogočni režimski mašineriji navkljub zmagal na volitvah. Znani svet je pokal po šivih, saj komunistične diktature za železno zaveso niso bile več kos mogočnemu hrepenenju po svobodi in demokraciji. 22. marca 2019 bo Inštitut dr. Jožeta Pučnikav sodelovanju s fundacijo Konrad Adenauer Stiftung (KAS) ter Občino Slovenska Bistrica v čudovitem okolju Viteške dvorane v slovenjebistriškem gradu organiziral že 12. Pučnikov simpozij. Spominjali se bomo pomembnih mejnikov slovenske politične pomladi in snovali demokratične vizije slovenske države v prihodnosti. Eden od vrhuncev srečanja bo podelitev Pučnikove plakete za prispevek k razvoju demokracije.

Vljudno vabljeni!

Zadnje novice

Sorodne vsebine