15 C
Ljubljana
sobota, 2 decembra, 2023

Vabilo na predavanje o diplomatski zgodovini

Piše: Slovensko zgodovinsko društvo

Slovensko zgodovinsko društvo za novejšo in sodobno zgodovino vas vljudno vabi na zanimivo predavanje iz diplomatske zgodovine. Z nami bo dr. Janez Šumrada, naslov njegovega predavanja pa bo Ob svitu slovenske diplomacije – Nekaj o vlogi Slovencev v diplomacijah držav, v katerih so nekoč živeli, pa o temeljnih potezah razvoja diplomatske službe Republike Slovenije.

Predavanje bo v ponedeljek, 13. novembra 2023, ob 17. uri v prostorih Muzeja VSO na Cankarjevi 11 v Ljubljani.

 

SLOVENSKO ZGODOVINSKO DRUŠTVO

ZA NOVEJŠO IN SODOBNO ZGODOVINO

 

vljudno vabi na predavanje iz diplomatske zgodovine

 

Ob svitu slovenske diplomacije.

Nekaj o vlogi Slovencev v diplomacijah držav, v katerih so nekoč živeli, pa o temeljnih potezah razvoja diplomatske službe Republike Slovenije

 

Predavanje bo v ponedeljek, 13. novembra 2023, ob 17. uri

v prostorih Muzeja VSO na Cankarjevi 11 v Ljubljani.

 

Predaval bo dr. JANEZ ŠUMRADA

O vsebini predavanja

Slovenci so bili v časovnem loku od Žige Herbersteina do Titovih  diplomatov dejavni v diplomacijah držav, v katerih so tedaj živeli, torej predvsem v Habsburški monarhiji in obeh Jugoslavijah. Nekateri so naredili vrhunske kariere. Avtor bo svoje teze ilustriral ob kariernem razvoju treh Kobencljev (17. do 19. stoletje), »diplomata dveh držav« Alojza Dobravca (sreda 19. stoletja) in njegovega mlajšega sodobnika Jožefa Švegla (Schwegel), primerov iz jugoslovanskega obdobja pa ne manjka. Posebej velja omeniti, da je osnovna slovenska diplomatska terminologija nastala že leta 1809 (Janez N. Primic). V nadaljevanju bo predstavljeno osebno gledanje na dosedanji razvoj diplomacije Republike Slovenije.

O predavatelju

Dr. Janez Šumrada (1954)  je vrhunski raziskovalec enega od ključnih obdobij v zgodovinskem razvoju Slovencev od ljudstva do naroda na prehodu iz 18. v 19. stoletje. Temu prelomnemu obdobju slovenskega jezika in kulture se intenzivno posveča več desetletij, vse od priprav na doktorsko disertacijo (1993), ki jo je zasnoval na večletnem arhivskem delu doma in v tujini. Posebej ga zanima raziskovanje novih, neznanih in slabo izkoriščenih virov, ki rezultate prikažejo v novi zgodovinski perspektivi.

Predavatelj je diplomat v pokoju, med drugim je bil veleposlanik Republike Slovenije v Franciji in Monaku ter stalni predstavnik pri UNESCO.

 

 

Prisrčno vabljeni!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine