16.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Vabilo na IV. Sibrassov koncert

Društvo SiBRASS v nedeljo, 24. novembra 2019, ob 11. uri nadaljuje z letošnjo serijo petih koncertov klasične glasbe v Slovenski filharmoniji (Dvorana Marjana Kozine), katerih poudarek je na trobilih. Vstop na koncert je prost.

 

Nedeljske matineje se bodo sklenile v nedeljo, 22. decembra ob 11. uri v Slovenski filharmoniji.

Dodatne informacije: umetniški vodji cikla, Franc Kosem (041 209 561)

https://www.facebook.com/pg/Dru%C5%A1tvo-SiBrass-1435117599937297/events/

Izvajalci:
MUSICA CAMERATA
Petra Arlati Kovačič, koncertna mojstrica in umetniška vodja
Danica Koren, druga violina
Stane Demšar, violončelo
Janez Krevel, kontrabas
Urška Hrovat, flavta
Slavko Kovačič, klarinet
Gregor Gubenšek, trobenta
Matej Krajter, pozavna
Damir Korošec, tolkala
Larisa Čanji, klavir
 
Program:
Franz Lehár: JETZT GEHT’S LOS (Slo. “Zdaj se začenja”) – koračnica  
Émile Waldteufel: DIE SCHLITTSCHUHLÄUFER, op. 183 (Slo. “Drsalci”) – valček
Herman Dostal: FLIEGER-MARSCH (Slo. “Koračnica letalcev”) – koračnica
Johann Strauss mlajši: MORGENBLÄTTER, op. 279  (Slo. “Jutranji listi”) – valček
Émile Waldteufel: TOLLE STREICHE, op. 157 (Slo. “Super potegavščine”) – polka
Solist: Gregor Gubenšek, trobenta
Karl Michael Ziehrer: WEANER MADL’N, op. 388 (Slo. “Dunajska dekleta”) – valček
Viktor Parma: POZDRAV Z GORENJSKE – valček – potpourri
Janko Gregorc: ROGAŠKA SLATINA – koračnica
Nico Dostal: DESIREE – angleški valček
John Philip Sousa: THE WASHINGTON POST – koračnica
Julius Fučik : WINTER STÜRME, op. 184  (Slo. “Zimski viharji”) – valček
Erwin Halletz: HOLIDAY AN DER RIVIERA (Slo. “Počitnice na rivieri”) – koncertna skladba
Heinz Drossner: SUNSHINE  (Slo. “Sončna svetloba”) – angleški valček
John Philip Sousa: STARS AND STRIPES FOREVER (Slo. “Zvezde in proge”) – koračnica
 
SALONSKI ORKESTER (včasih imenovan tudi Salonkapelle) je manjši instrumentalni sestav, ki izvaja glasbo, namenjeno poslušalcem za ples in zabavo.
Tovrstni sestavi so se uveljavili v obdobju med letoma 1870 in 1950, in sicer so to glasbeno zvrst sprva izvajali v mestnih salonih in plesnih dvoranah, kasneje pa v parkih, kavarnah in zdraviliščih. V takratnem obdobju je bilo tudi na slovenskih tleh kar nekaj salonskih orkestrov, ki so delovali v večjih mestih, poleg teh pa tudi v Kamniku, Velenju, na Ptuju, v Dobrni in Rogaški Slatini. Rogaška Slatina je edini kraj, kjer se je vse do danes ohranila tradicija koncertov v parku.
Literaturo za salonske orkestre je ustvarjalo veliko znanih skladateljev, med katere sodijo Johann Strauss mlajši, Franz Lehár, Émile Waldteufel, Karl Wiedenfeld in Julius Fučik, od slovenskih pa Janko Gregorc, Ciril Pregelj, Karol Pahor in Viktor Parma.
Zasedba orkestra je lahko različna in vedno vključuje klavir, skupino godal, pihalo, trobilo in tolkala, kitara in harmonij sta neobvezna; nekateri večji salonski orkestri vključijo tudi saksofon. Poznamo različna poimenovanja tipov orkestrov, in sicer “pariški” s kornetom, “dunajski” s flavto ter “berlinski” s klarinetom in pozavno. Salonski orkester deluje brez dirigenta, saj njegovo vlogo prevzame prvi violinist, imenovan “Stehgeiger” ali stoječi violinist. Nekateri zgodovinsko najbolj znani so Johann Strauss mlajši, Joseph Lanner in Willi Boskovsky, v današnjem času pa André Rieu.

Tradicija orkestra Musica Camerata, ki deluje v Rogaški Slatini, sega v davno leto 1870. Orkester je več kot štirideset let deloval kot zdraviliški orkester, od leta 1991 pa igra v salonski zasedbi pod sedanjim imenom.
V svojem dolgoletnem delovanju je orkester poleg promenadnih koncertov, ki jih v poletnih mesecih izvaja v okviru Aninega festivala vsak dan v paviljonu Tempelj v Rogaški Slatini, do sedaj zabeležil tudi precej drugih vidnih dogodkov: koncert v okviru Festivala Lent, koncert ob 75-letnici Rokometnega kluba Maribor, koncert ob mednarodnem srečanju nogometnih klubov Lige prvakov ter številni koncerti v Avstriji, Italiji in Hrvaški. Orkester je tudi stalnica na številnih elitnih plesih po Sloveniji, poleg teh pa v Rogaški Slatini vsako leto zdaj že tradicionalno izvede tudi novoletni koncert.
Program orkestra je lahkoten in poslušljiv, in sicer njegov bogati repertoar zajema koračnice, valčke, serenade, uverture, fantazije, potpourrije, operne, operetne ter filmske melodije, poleg teh pa tudi popularne skladbe in popevke iz različnih obdobij.
Orkester Musica Camerata deluje pod okriljem Društva orkestrskih umetnikov Maribor in pod umetniškim vodstvom Petre Arlati Kovačič.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine