16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

(VABILO) Na Brezjah bodo na Frančiškovo nedeljo odprli nov relikviarij

Slovensko Marijino narodno svetišče Brezje in Bazilika Marije Pomagaj vabita na BLAGOSLOV RELIKVIARIJA SVETEGA FRANČIŠKA ASIŠKEGA, ki bo na Frančiškovo nedeljo, 4. oktobra 2020, ob 10.uri.

 

Na prvo oktobrsko nedeljo v Slovenskem Marijinem narodnem svetišču obhajamo rožnovensko nedeljo, ki je obenem tudi Frančiškova nedelja. Ob tem praznujemo obletnico posvetitve cerkve in razglasitve bazilike Marije Pomagaj.

Letos bo v osrednjem Marijinem svetišču še prav posebej slovesno, saj bomo blagoslovili novi relikviarij svetega Frančiška Asiškega. Relikviarij, delo Christopha Steidl Porenta, bo med sveto mašo ob 10. uriblagoslovil provincialni minister, p. Marjan Čuden.

V 13. stoletju je Sveti Duh vesoljni Cerkvi podaril svetega Frančiška Asiškega, ki je z vsem svojim srcem in življenjem hotel posnemati Jezusovo življenje in njegove besede »sine glossa« (brez komentarja). Ob poslušanju evangelija je vzkliknil: »To je, kar hočem; to je, kar iščem, in to želim izpolniti z vsem svojim srcem!«

V začetku novega tisočletja praznujemo 800 letnico častitljivih jubilejev, ki so povezani s sv. Frančiškom in redom manjših bratov (med drugim: 1219 srečanje s sultanom Melek-el-Kamelom; 1223 postavitev prvih jaslic v Grecciu;1224 Frančišek prejme Kristusove rane na gori La Verna; 1226 Frančišek umre na goli zemlji pri Porciunkuli). Obletnice nas,skupaj z novim relikviarijem, spodbujajo k tesnejši hoji za Kristusom po poti evangelija.

Christoph Steidl Porenta je edini zlatar in srebrokovač v Sloveniji, ki izdeluje unikatni nakit, oblikuje kelihe, posode in skulpture. Njegovi izdelki so iz platine, zlata, srebra, bakra in dragih kamnov. Relikviarij svetega Frančiška Asiškega je izredno umetniško delo, sestavljeno iz predstavitve prizorov življenja svetega Frančiška: Frančišek se odpove viteškemu življenju, Frančišek vrne svoja oblačila očetu, Ustanovitev reda manjših bratov, Frančišek pridiga ljudem, Frančišek pred sultanom, Frančišek postavi prve jaslice, Frančišek prejme Kristusove rane.

Sveti Frančišek Asiški, naš vzornik, prosi za nas!

Zadnje novice

Sorodne vsebine