15.3 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Vabila Kluba koroških Slovencev v Ljubljani

Vabila na najrazličnejše prireditve zamejskih Slovencev ter najave čezmejnih gostovanj se v drugem jesenskem mesecu množijo iz dneva v dan; posebej za čas pred avstrijskim državnim praznikom ter pred prazničnimi in počitniškimi dnevi v Sloveniji. Naš četrtkov izbor naj zato na hitro dopolnim še z več novičkami. (Celovške »Novice«, ki so zdaj žal štirinajstdnevnik, za najave prireditev do 18. novembra potrebujejo kar cele tri strani!)

Danes zjutraj, v torek, 23.10. so se odpeljali člani slovenskih društev upokojencev Pliberk, Podjuna in Celovec čez mejo na enodnevni izlet in kopanje v Termah Topolšica. – Podobne rekreativno-izobraževalne izlete napovedujejo: za petek, 26.11. SPD Valentin Polanšek na Ravne, v Kotlje in Mežico, za torek, 6.11. SDU Pliberk k Avsenikom v Begunje ter od nedelje, 11.11. do četrtka, 15.11. spet SDU Pliberk v Terme Lendava.

V torek, 23.10. ob 17:00 bomo imeli v Galeriji RRRudolf v Mariboru (Vojašniška 12) finisažo ob zaprtju razstave likovnih del avstrijsko-tirolskega slikarja (sedaj tudi Ljubljančana) dipl.inž. Reinholda Pratschnerja »Kamor seže oko / Wohin das Augen reicht«. – Razstava slik istega avtorja »Stvarstvo – Schöpfung« pa je v Katoliškem domu prosvete Sodalitas v Tinjah (Propsteiweg/Proštijska pot 1, A-9121 Tainach/Tinje) na ogled še do 5. novembra.

V torek, 23.10. ob 18:00 se v Inštitutu za avstrijske vede na Dunaju (Hanuschgasse 3) s predavanjem »Slavko Grum – od Novega mesta do Dunaja« pričenja tridnevni niz prireditev »Grumov Dunaj«. Podroben program smo že prejšnjič poslali v pripetku.

Ponovimo še, da bo drevi, v torek, 23.10. ob 19:00 v graški Akademiji (Neutorgasse 42, 8010 Graz) v okviru prireditev Slovenske čitalnice branje slovenskih odlomkov del Karla-Markusa Gaussa in pogovor z Norbertom Mappes-Niediek.

V torek, 23.10. ob 19:00 bodo na Grad Krombek v Novi Gorici (Grajska cesta 1) odprli razstavo „Viktor Ullmann – Priča in žrtev apokalipse / Zeuge und Opfer der Apokalypse“. Spominska razstava Dežele Koroške bo – kot že sporočeno – odprta vse do 18.10.2019.

V torek, 23.10. ob 20:00 in nato še 24., 26. in 27. oktobra v k&k centru v Šentjanžu (vsakič ob 20:00) ter 29. in 30. oktobra v Jazzclub-u Kammerlichtspiele v Celovcu (vsakič ob 20:00) bo ponovitev sporočilne in odmevne gledališke predstave “5&20 Udarcev / Schlagzeilen” Alenke Hain v produkciji Teatra Šentjanž.

V sredo, 24.10. ob 9:30 se bo v dvorani Slovenske matice v Ljubljani (Kongresni trg 8/1) pričel dvodnevni znanstveni simpozij »Slovenski prelom 1918: Naše pripombe k prevratni dobi«. Podrobnosti programa ste že prejeli v priponki prejšnjih e-novičk.

V sredo, 24.10. ob 14:00 bo v dvorani SSK na Cankarjevi c. 1/IV v Ljubljani 13. redni zbor Slovenske konference SSK – Svetovnega slovenskega kongresa. Dnevni red predvideva poleg poročil tudi volitve novega vodstva, poudarek članskega zbora pa naj bi bil na razširitvi in pomladitvi organizacije.

V sredo, 24.10. ob 18:00 bo v knjižnici Znanstveno-raziskovalnega središča Koper (Garibaldijeva 1) rojak iz ZDA Joe Valenčič imel javno predavanje »Dosežki ameriških Slovencev«. Joe Valenčič, predavatelj, raziskovalec, zgodovinar in producent dokumentarnih filmov, se ukvarja s proučevanjem zgodovine slovensko-ameriškega izseljenstva. Iz svoje bogate zbirke zgodovinskega materiala nam bo predstavil ameriške Slovence in Slovenke (tudi Primorke in Primorce), ki so se uveljavili v gospodarstvu, politiki, znanosti in umetnosti ter si v Ameriki ustvarili ime in poželi nacionalna priznanja.

V četrtek, 25.10. ob 9:00, 10:00, 11:00 in ob 12:00 bo v knjižnem središču Haček v Celovcu (Paulitschgasse 5-7) prireditev ob stoletnici smrti Ivana Cankarja “Zaigraj kamišibaj”; ob glasbenih pravljicah in drugih zgodbah bodo otroci spoznali japonsko papirnato gledališče, kjer se zgodba pripoveduje ob slikah, ki so vložene v lesen oder.

V četrtek, 25.10. ob 10:00 se bo v Katoliški knjigarni na Travniku v Gorici (Piazza della Vittoria, 25) program 18. KKD-P – Koroških kulturnih dnevov na Primorskem nadaljeval s predstavitvijo publikacij »Tiha zemlja« (pesemsko izročilo z Radiš in iz okolice, ur. Nužej Tolmaier, glasbeni ur. Egi Gašperšič) ter »80 pesmi ob 80-letnici« jubilantke Lenčke Kupper.

V četrtek, 25.10. ob 11:15 bosta v okviru 18. KKD-P v Šolskem centru v Gorici (ulica Puccini štev. 14) s Prešernovim »Krstom pri Savici« nastopila recitator Janko Krištof in pianist ter skladatelj Tonč Feinig. – »Krst« bosta istega dne ob 20:00 ponovila še v Finžgarjevem domu na Opčinah (Dunajska/Strada per Vienna 35). – V petek, 26.10. ob 10:00 bo ponovitev recitala v otroškem vrtcu Ringaraja v Gorici (ulica Brolo 37), nato pa ob 14:30 še v otroškem vrtcu Čriček v Doberdobu (Mučeniška ulica št. 10).

V četrtek, 25.10. ob 10:00 se bo v dvorani DSP in SC PEN v Ljubljani (Tomšičeva 12) pričela mednarodna konferenca „Europa – Mitteleuropa – Österreich – Slowenien : Evropa – Srednja Evropa – Avstrija – Slovenija“ na temo »Obrobja in manjšine v literaturi: Karl-Markus Gauß«. Karl-Markus Gauss je avstrijski pisatelj, esejist, popotnik, ironičen opazovalec vsakdana, zbiratelj zgodb in iskalec nedoslednosti, nasprotij, periferij in manjšin v zgodovini, o čemer bo tekla tudi beseda na konferenci. – Program znanstvene konference, večernega literarnega branja (ob 18:00) ter ekskurzije po Kočevskem (v petek, 26.10. ob 8:00) je v pripetku »Gauss PROGRAM.pdf«.

V četrtek, 25.10. ob 15:00 bo v okviru 18. KKD-P v osnovni šoli v Ukvah v Kanalski dolini (Via Uque 25) gostovala Lutkovna skupina Mladi Celovčani SKD Celovec, in sicer s predstavo »Radovedni slonček« (po R. Kiplingu priredil Tine Varl) v režiji Brede Varl in z glasbo Katarine Hartmann.

V četrtek, 25.10. ob 17:00 bo v Mestnem muzeju Ljubljana (Gosposka ul. 15, projekcijska dvorana) dolgoletna novinarka TV Slovenija Amalija Jelen Mikša predstavila svoj literarni prvenec, kratki roman »Vražji grižljaj«. Pogovor z avtorico bo vodila novinarka Slavka Brajović Hajdenkumer. Roman je lirsko obarvana proza, ki lahko poboža dušo ali vzpodbudi k razmisleku o večnem vprašanju odnosa do ženske. Kot »učna ura dramaturgije« je začel nastajati pred 30 leti v Celovcu. Tako so v njem tudi drobci, ki barvajo spomine na Koroško v tistem času. »Ker me dolgo ni bilo doma, gledam na Koroško drugače, z drugimi očmi. Zdi se mi majhna, otožna in nezaupljiva … Sonce je počasi, vendar temeljito pregrelo pod, na katerem je stalno tleči ples „za“ in „proti“ novemu modelu dvojezične šole na avstrijskih tleh začel udarjati bolj trdo in glasno.«

V četrtek, 25.10. ob 18:00 bo v sejni dvorani celovškega mestnega sveta (Neuer Platz / Novi trg 1) v okviru praznovanja petstoletnice koroškega glavnega mesta potekala razprava »Zusammenleben in Klagenfurt / Sožitje v Celovcu«. Sodelujejo: županja dr. Maria-Luise Mathiaschitz, visoki predstavnik v Bosni in Hercegovini ter predsednik NSKS dr. Valentin Inzko, jezikoslovec prof.dr. Heinz-Dieter Pohl in direktor Mohorjeve družbe dr. Karl Hren; moderacija: Jochen Bendele; glasbeni okvir: Hartmann’ce. Podrobnosti in navodila za prijavo so v priponki »Klagenfurt 500 Einladung – Vabilo.pdf«. – Od ustanovitve mesta Celovec živijo v njem nemško in slovensko govoreči. V ospredju je bila sicer praviloma nemščina, a znaten del mestnega prebivalstva je bil dolgo časa dvojezičen. Oba »ljudska jezika« – nemščina (1563) in slovenščina (1570) – sta skoraj hkrati zamenjali latinščino kot bogoslužni jezik… Pestrost, ki je nastala prav zaradi lege mesta ob stičišču treh velikih evropskih jezikovnih skupin, upravičeno daje mestu naziv »evropsko mesto«.

V četrtek, 25.10. ob 20:30 se bo v gledališču »Giuseppe Verdi« v Gorici (ul. Garibaldi 2A – Italija) z enkratnim glasbenim spektaklom ponovno predstavila skupina Perpetuum Jazzile iz Ljubljane. Skupina je zaslovela zaradi rekordnih 20 milijonov ogledov na youtube njene priredbe hita Africa skupine Toto. Repertoar skupine obsega uspešnice slovenske pop glasbe in slovite mednarodne hite, ki jih pevci izvajajo a cappella. Za prodajo vstopnic in podrobnejše informacije: tel. +39 0481 33288 ter [email protected] .

V petek, 26.10. ob 16:30 bo v palači Bembo v Benetkah v sklopu bienala arhitekture vodstvo po razstavi »Time Space Existance« in nato podijska diskusija, ki jo bo s Tanjo Prušnik, Alessiom Colonijem in Mladenom Jadrićem vodila Elisabeth Hakel.

V petek, 26.10. ob 18:00 bo v dvorani NŠK v slovenskem Narodnem domu v Trstu pogovor nove tajnice-urednice Slovenske matice dr. Ignacije J. Fridl in dr. Bogomile Kravos na dve temi »Slovenska matica o Trstu in Tržačanih – načrti za prihodnost in predstavitev raziskave o zgodovini gledališča v Trstu in okolici«.

V petek, 26.10. ob 20:00 bo v cerkvi sv. Ivana v Trstu v okviru KKD-P srečanje slovenskih mladinskih zborov Primorske in Koroške. Nastopajo: Vesela pomlad z Opčin, MlPZ Emil Komel iz Gorice in Vokalno-instrumentalna skupina Sanje s Suhe.

V petek, 26.10. ob 20:30 bo v veliki dvorani župnijskega doma v Števerjanu nastopila Mladinska gledališka skupina Štkgra iz Šmihela pri Pliberku, in sicer z gledališko predstavo »V garderobi« (besedilo in režija: Alenka Hain).

Še dober teden, do srede, 31.10. je v galeriji v dvorcu Porcia v Špitalu (Spittal/Drau) med ponedeljki in petki od 10:00 in 13:00 ter med 16:00 in 18:00 odprta skupna razstava koroških slovenskih slikarjev Tanje Prušnik in Karla Vouka »Panta rhei« oz. »Vitis«.

O prireditvah konec tedna – prihodnjič, saj se že zelo mudi z razpošiljanjem tokratnega nabora.

Čestitamo pa še mag. Stefanu Kramerju iz Dobrle vasi za prejem srebrne lovorike dežele Koroške za njegove zasluge v 25-letni predsedniški dobi v Slovenskem prosvetnem društvu „Srce“. Deželni glavar dr. Peter Kaiser je nagrado utemeljil mdr. takole: „Prireditve, kot so »Dober večer, sosed«, so odločilno prispevale k temu, da sta narodni skupnosti na Koroškem polagoma premostili ovire, ki so bile tu – kljub stoletnemu sobivanju. Kramer se je vselej zavzemal za to, da bi v deželi, kjer živimo dva jezika, postavili v ospredje to, kar nas povezuje, namesto tega, kar nas ločuje.“ Niz prireditev »Dober večer, sosed!« po raznih koroških krajih ima seveda kot povod avstrijski državni praznik: prijateljskim sosedom čestitamo takole, bomo pa še osebno tu in tam…

»Novice« so nas 19.10. spomnile na osebne jubileje naših klubskih prijateljev na Koroškem; z nekaj zamude, a od srca torej kar takole »elektronsko« čestitamo in voščimo 50-letniku Milanu Piku – mojstru Kulturnega doma Pliberk, 60-letniku Jošku Wrolichu, našemu pogostemu gostitelju v Ločah, ter 80-letnemu mladeniču Franciju Krieglu, »Kriglču« iz ziljskega Zahomca.

Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani

Zadnje novice

Sorodne vsebine