28.3 C
Ljubljana
četrtek, 17 junija, 2021

V ZNP bodo danes nagradili posebne dosežke v novinarstvu in publicistiki

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) bodo nocoj na slovesnosti v prostorih Slovenske matice v Ljubljani podelili častna priznanja Boruta Meška. Kot so sporočili iz združenja, bodo letos podelili eno priznanje za življenjsko delo in dve priznanji za posebne dosežke v novinarstvu in publicistiki.

 

Ustanovitev ZNP je povezana z letom 2007, častna priznanja pa so prvič podelili leta 2011, v spomin na urednika in novinarja Boruta Meška, ki je umrl 20. maja 2010. Lani je priznanje za življenjsko delo prejel pionir krščanskega medijskega prostora in ustanovitelj projekta Ognjišče Franc Bole.

Doslej sta častno priznanje Boruta Meška za življenjsko delo med drugim prejela tudi tržaški pisatelj Boris Pahor in legenda slovenskega stripa Miki Muster. Z vsakoletno podelitvijo priznanj želijo v ZNP prispevati k okrepitvi svobode govora in medijev kot temeljnih pravic posameznikov in družbenih skupin v Sloveniji.

Sicer je osrednji cilj ZNP, ki ima tudi svoje častno razsodišče, zagotavljati pogoje in možnosti za delo in profesionalni razvoj članov in celotnega slovenskega novinarstva v sodelovanju z izobraževalnimi in raziskovalnimi ustanovami in vsemi, ki delijo vrednote odprte in demokratične družbe.

“Pogosto se interesi kapitala prepletajo s političnimi interesi in pritiski. Za demokracijo v Sloveniji bi bilo nevarno, če bi ob tem prišlo do hegemonizacije zgolj ene politične opcije, kar bi lahko vodilo v odpravo medijskega pluralizma v državi,” je poudarjeno v ustanovni listini združenja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine