16.1 C
Ljubljana
petek, 22 septembra, 2023

V Španiji preganjajo odvetnika katalonskih politikov, ki se zavzemajo za neodvisnost

Piše: Maria M. Garayoa

Gonzalo Boye je odvetnik katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta in članov njegove vlade, ki so ga leta 2017 po izvedbi referenduma o neodvisnosti Katalonije spremljali v Belgijo. Odšli so v izgnanstvo v Belgijo, ker so predvidevali, da jih bo špansko pravosodje obsodilo, čeprav organizacija referendumov v španskem kazenskem zakoniku ni kaznivo dejanje. Tako se je tudi izkazalo, saj je špansko pravosodje člane Puigdemontove vlade, ki so ostali v Kataloniji, obsodilo na 9 do 13 let zapora. Zahvaljujoč delu odvetnika Gonzala Boye in mednarodne ekipe odvetnikov, s katerimi sodeluje, Puigdemont in drugi katalonski izgnanci ostajajo na prostosti kljub prizadevanjem španskega pravosodnega sistema, da bi bili izročeni in zaprti. Odkar je Gonzalu Boye prevzel obrambo katalonskih podpornikov neodvisnosti, so mu zaprli bančne račune, opravili so mu štiri davčne in tri delovne inšpekcije, tatovi so dvakrat ponoči vdrli v njegovo pisarno, ne da bi varnostne kamere karkoli zabeležile, proti njemu pa je bil uveden kazenski postopek zaradi domnevnih kaznivih dejanj pranja denarja in ponarejanja dokumentov.

Kazenski postopek proti Gonzalu Boyeu temelji na prostovoljnih izjavah dveh njegovih nekdanjih strank, ki sta bili obe v zaporu. Boye trdi, da moška lažeta in da ima dokaze. Eden od njih, Puentes Saavedra, je obsojen zaradi trgovine z mamili, obstajajo pa tudi trdni dokazi, da je v Kolumbiji zagrešil umor. Kljub resnosti kaznivih dejanj je bil Puentes Saavedra po pričanju proti svojemu nekdanjemu odvetniku izpuščen na prostost. Dva meseca po izjavi preprodajalca drog in domnevnega morilca je policija preiskala odvetnikovo pisarno in zasegla njegov mobilni telefon ter naredila kopijo njegove vsebine.

Kljub preganjanju in nadlegovanju, ki mu je izpostavljen, Boye ne obupa. Skupaj s štirimi katalonskimi odvetniškimi združenji je vložil pritožbo zoper sodnice, tožilca in sodnika zaradi domnevnega prikrivanja umora in sprenevedanja. Boye je sodniku ugovarjal in od ustavnega sodišča zahteval, naj nikomur ne dovoli dostopa do njegovega telefona, ker vsebuje zaupne podatke o njegovem delu kot odvetnika. V intervjuju za časopis Vilaweb https://www.vilaweb.cat/noticies/boye-tinc-complicat/ je Boye pojasnil, da verjame, da bodo njegove stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost, na koncu zmagale nad Španijo, njegova lastna obramba kot odvetnika, pa bo veliko težja. Prepričan je, da je njegovo preganjanje delo skupin z veliko močjo, ki delujejo znotraj španske države in ga želijo prisiliti, da plača za svojo obrambo katalonskih podpornikov neodvisnosti.

Maria M. Garayoa, Barcelona

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine