8.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

V SLS pozdravljajo odločitev ustavnega sodišča, ki je moralo postavilo na prvo mesto

Včerajšnja soglasna odločitev ustavnega sodišča RS, da Zakon o zaščiti živali varuje ključno moralno zapoved v našem kulturnem prostoru in ne poseže prekomerno v versko svobodo muslimanske skupnost, je pomembno sporočilo težnjam po spremembi temeljnih vrednot, na katerih je zgrajena Slovenija. Ustavno sodišče je na prvo mesto postavilo slovenski narod in našo kulturo, v kateri je moralno sporno, da živali ob zakolu povzročamo nepotrebno dodatno trpljenje.

 

V SLS že dlje časa opozarjajo na prikrito izvajanje obrednega zakola v Sloveniji, ki ga izvajajo nekatere klavnice. Odpovedala je celotna linija organov, ki skrbijo za zaščito potrošnikov, zato smo že januarja 2018 na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, Varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano in Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin RS poslali jasna vprašanja, kdo je odgovoren za nadzor in obveščanje o obredno pridelanih živilih. Odgovornost so prelagali drug na drugega. Ob tem je pomemben podatek, da je Halal certifikat v Panvito, ki je ena prvih, ki je ta certifikat imela že leta 2008, pripeljal takratni predsednik uprave Skupine Panvita, mag. Dejan Židan, ki danes kot kmetijski minister miži, ko se v slovenskih klavnicah zaposlujejo obredni klavci, čeprav obredni zakol z zakonom ni dovoljen. Slovenski potrošniki morajo vedeti, kakšno hrano kupujejo. Mnogi ne želijo jesti hrane, ki je pridelana npr. z obrednim zakolom. Do tega imajo vso pravico.

Odločitev Ustavnega sodišča RS je pomemben mejnik za ohranitev Slovenskih vrednot in naše kulture. Če bo SLS v prihodnji vladi bomo v proizvodnji hrane naredili red in vzpostavili življenjske zakone, ki velikim proizvajalcem hrane s političnim zaledjem ne bodo več gledali skozi prste. Obredni zakol Halal, ki je v nasprotju z Ustavo RS bomo zakonsko v celoti prepovedali, uvožena obredno pridelana hrana bo jasno označena in jo bo mogoče dobiti le v posebnih oddelkih trgovin, ki bodo ločeni od ostalih. Na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano RS bomo vzpostavili jasen in transparenten nadzor nad zakolom v Sloveniji, da bomo Slovenci res vedeli, kaj jemo.

Dodajamo tudi povezave do že objavljenih člankov in opozoril SLS na to temo:

http://www.sls.si/12767/v-medijih-obredno-pridelana-hrana-mora-biti-jasno-oznacena/

http://www.sls.si/12761/ob-dnevu-potrosnikov-obredno-pridelana-hrana-mora-biti-jasno-oznacena/

http://www.sls.si/12577/kdo-je-kriv-da-slovenci-ne-vemo-kaj-jemo/

Zadnje novice

Sorodne vsebine