16.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

V Beltnicih se bo predstavilo osem najboljših folklornih skupin

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in Kulturno umetniško društvo Beltinci vabita v nedeljo, 22. 7. 2018, ob 16. uri, v Beltinski park na prvi del prireditve Le plesat me pelji. Predstavilo se bo prvih osem izmed najboljših odraslih folklornih skupin Slovenije, drugi del prireditve pa bo potekal oktobra v Žalcu. Srečanje bo potekalo v okviru 48. mednarodnega folklornega festivala v Beltincih.

Folklorno obarvano nedeljsko popoldne se bo začelo ob 15.30 s povorko vseh nastopajočih po ulicah Beltincev in plesno dobrodošlico, ki jo bodo pripravili domačini. Ob 16. uri bodo zaplesale naslednje izbrane folklorne skupine: Akademska folklorna skupina KUD Študent Maribor (2 skupini); Folklorna skupina Tine Rožanc veterani; Folklorna skupina Sv. Ana v Slovenskih goricah; Folklorna skupina Leščeček KD Slavko Osterc Veržej; Folklorna skupina KD Karla Štreklja Komen; Vodilna skupina FD Kres; Folklorna skupina KD Marko.

Na prvem delu državnega srečanja odraslih folklornih skupin Le plesat me pelji 2018 se bodo predstavile skupine, ki so uspešno prešle tristopenjski sistem selekcije ter s tem dokazale svojo inovativnost in kakovost v (po)ustvarjanju izročila. Letos se je na območnih srečanjih predstavilo okoli 200 odraslih folklornih skupin, 54 pa jih je napredovalo na sedem regijskih srečanj, ki sta si jih ogledala državna selektorja Tanja Drašler in Klemen Bojanovič. Za prvi del državnega srečanja sta izbrala osem najboljših skupin oziroma njihovih programov.

V Beltincih bo nastopajoče še posebej pozorno spremljala in ocenjevala strokovna žirija v sestavi dr. Tomaža Simetingerja, Tjaše Cigut in Klavdije Žabot, ki bo ob koncu prireditve posebej zaslužnim lahko podelila še zlato priznanje s pohvalo.

V organizaciji JSKD pa bo že od petka v Beltincih potekala tridnevna pevska in inštrumentalna delavnica pod mentorstvom Mirjam Jelnikar in Klemna Bojanoviča, namenjena folklornikom, pevovodjam, aranžerjem glasbenih priredb za folklorne skupine, inštrumentalistom v folklornih skupinah in vsem željnim novih znanj in izkušenj.

Zadnje novice

Sorodne vsebine