10 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Udeleženci Drage: Zavzemamo se za vrednote pluralizma in svobode govora; solidarni smo z Jožetom Možino

Na 53. Študijskih dnevih Draga 2018 je bila ob koncu prvega dneva, v petek, 31. avgusta 2018, z aklamacijo sprejeta protestna in solidarnostna izjava z naslovom: SOLIDARNOST Z NOVINARJEM JOŽETOM MOŽINO.

V parku Finžgarjevega doma na Opčinah pri Trstu so se včeraj sklenili 53. Študijski dnevi Draga 2018 v organizaciji Društva slovenskih izobražencev. Udeleženci Drage 2018 so sicer lahko poslušali predavanja v duhu Cankarjeve pripadnosti ideji pluralizma, svetovljanskega doživljanja meje, socialne pravičnosti in politične strpnosti. Sto let po Cankarjevi smrti so njegove misli za socialno pravičnost ter kritike na račun slovenske družbe in njene zakoreninjenosti v malomeščanstvu še vedno aktualne in poučne.

Udeleženci Drage 2018 pa so tudi enotno sklenili, da bodo dvignili svoj glas proti ideološko obarvanemu diktatu enoumja in navajanju objektivnih zgodovinskih dejstvih.

Njihovo izjavo v celoti objavljamo v nadaljevanju.

Ob napadih na novinarja dr. Jožeta Možino, avtorja oddaj Pričevalci in Intervju, smo udeleženci študijskih dnevov Draga 2018 ogorčeni zaradi zahteve po njegovi odstranitvi s TV Slovenija in zaradi manifestacije v Kopru, ki spominja na ideološko mitingaštvo še ne tako daljne preteklosti, na kateri med drugim noben protestnik ni bil v stanju, da bi ovrgel trditve in podatke, ki jih vsebujejo intervjuji.

V Možinovih oddajah je nastopila široka paleta različnomislečih uglednih gostov; naj omenimo samo dva, ki sta bila stalna gosta Drage, to sta Boris Pahor in Viktor Blažič. Študijski dnevi Drage so se vedno zavzemali za vrednote pluralizma in svobode govora. Tako kot smo se že v preteklosti, v še nedemokratičnih okoliščinah, postavili v bran Slovencev, ki so se zavzeli za resnico in so bili zaradi svojih prizadevanj stigmatizirani in sankcionirani, čutimo tudi zdaj dolžnost, da se oglasimo. Po zaslugi pogumnih posameznikov z veliko težavo prihajajo na dan dolgo zamolčana, prepovedana in zdaj dokazana zgodovinska dejstva, a ko se o teh končno prosto in svobodno pogovarjamo, nastopijo reakcije, ki so značilne le za nedemokratične, totalitarne sisteme.

Odločno dvigamo svoj glas proti ideološko obarvanemu diktatu enoumja, grobemu kršenju osnovne človekove pravice do svobode govora in do navajanja objektivnih zgodovinskih dejstev.

Kot Slovenci, zavezani demokratičnim vrednotam, izražamo dr. Možini vso moralno podporo in svojo solidarnost ter mu čestitamo za njegovo kvalitetno, pogumno in kritično delo.

Udeleženci Drage 2018

Zadnje novice

Sorodne vsebine