17 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Takoj preprečite uničenje Plečnikovega stadiona!

Z zaskrbljenostjo spremljamo razprave o Plečnikovem stadionu in opozarjamo na manipulativno trditev, da lahko tako brutalen poseg v urbano dediščinsko tkivo pomeni edinstveno priložnost za razvoj in da bo neznaten ohranjen delček spomenika državnega pomena (!) nadomestil nenadomestljivo kulturno izgubo slovenskemu narodu.

 

Kot strokovnjaki za interpretacijo dediščine, ki vse svoje moči usmerjamo v vključevanje slovenske dediščine v turizem in gospodarski razvoj, opozarjamo, da je v skladu s številnimi mednarodnimi listinami in evropskimi priporočili prav kulturna dediščina temeljna nosilka trajnostnega razvoja. Govoriti o razvojnih možnostih, pomeni vse sile usmeriti v ohranjanje kulturne dediščine kot kvalitete življenja v izvirnem prostoru. Posebej Ljubljana bi si morala prizadevati za ohranitev kulturne dediščine, prvem mestu Plečnike zapuščine, ki mestu in vsej Sloveniji prinaša velik del turističnega prihodka in kulturnega ugleda v svetu.

Zato pozivamo MOL in slovensko Vlado, da prepreči usodne posege, ki v civilizacijskem smislu prinašajo uničenje edinstvene evropske kulturne dediščine 20. stoletja, slovenskemu narodu v resnici jemljejo možnost trajnostnega razvoja in ga uvrščajo med barbarske skupnosti.

Predsednica društva ddr. Verena Perko

Ljubljana 29. 5. 2020

Zadnje novice

Sorodne vsebine