24.8 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

Ta Božič se spomnimo vseh preganjanih Kristjanov sveta

Kristjani radi pravimo, da divja “vojna proti Božiču.” To vojna večinoma sestavljajo prepiri o pravilni izbiri figuric za jaslice. Panseksualec Jožef? In pa vrsta pozdrava, ki ga slišis od znanega Slovenca ali trgovca. Vesel Božič ali politično korektni in do Kristjanov žaljivi veseli prazniki? To ne šteje za vojno. Mogoče za nesporazum, ampak ne upraviči dramatične besede kot je “vojna.”

Če bi rad vedel kako izgleda vojna proti Božiču in vsekakor na Krščanstvo samo na hitro poglej na Kitajsko. Kristjani v Hong Kongu so se prejšni vikend za v Cerkev oblekli v črno. Protestirali so za preganjanje njihovih bratov in sester iz strani Kitajske komunistične oblasti. Predsednik Xi Jinping je izvajal racije na Cerkve po državi. Prejšni vikend je zaprl Cerkev v Guangzhou in zaplenil na stotine knjig, prav tako vikend pred tem, kjer je bilo dukat obiskovalcev Cerkve aretiranih, mučenih in sestradanih.

Pred nekaj meseci, so bili šolski otroci v provinci Zhejiang primorani izpolniti vprašalnik o verski usmerjenosti. Učitelji so jim dali napotke, naj obkrožijo, da so  neverni.  Kristjanom lahko pretijo “posledice”, so bili opozorjeni otroci.

Celo tisti indirektno povezani z Krščanstvom so v moderni Kitajski lahko kaznovani. Lastnike stanovanj, ki oddajajo Kristjanom lahko doleti pravno kaznovanje, vključno z visokimi denarnimi kaznimi.

Seveda, ko pridemo do tretiranja Kristjanov je Kitajska bližje mednarodnim pravilom kot izjemi. Kristjani trpijo nasilje in preganjanje po vsem svetu, še posebej v državah kot so Severna koreja, Pakistan, Afganistan, Iran, Libya, Somalia, Sudan in mnoge druge. In preganjanje ni vedno storjeno iz strani vlad. Indonezija je poslal 90.000 tisoč vojakov na dolžnost za čas Božiča. Kaj nam to govori, da je potrebna taka sila, samo, da lahko Kristjani praznujejo rojstvo Kristusa?

Kaj pa mi? Morda bomo slišali “vesele praznike” ko imamo raje “Vesel Božič”. Morda bo lokalna Osnovna Šola imela letni “praznični koncert”, ker se je par ateističnih staršev pritožil zaradi lansko letnega Božičnega koncerta.

Kljub temu da nam je vse to nadležno, dejstvo, da bomo lahko v miru obiskali polnočnico v prelepo okrašeni Cerkvi ostaja.  Praznovali bomo Božič z našimi družinami. Odprli bomo darila. Jedli bomo in pili in nihče nam ne more tega preprečiti.  Vse to bomo počeli brez strahu, kar ne moremo reči za miljardo Kristjanov po svetu, ki lahko samo sanjajo o tem blagoslovu. Za časa našega življenje tega ne bodo izkusili.

Zadnje novice

Sorodne vsebine