15.3 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

SVS: Javno obsojanje vojaka ter Slovenske vojske in njenih pripadnikov po domnevnem incidentu na primorski meji ni odgovorno niti zrelo

Nobena preiskava dogodkov na primorski meji 7. maja (prvotno 8. maja) še ni zaključena in dejstva v zvezi s srečanjem vojaka s Tržačanom še niso znana. Na podlagi medijskih poročanj sta si laična in strokovna javnost že ustvarili sliko o nedopustnem ravnanju vojaka, ob tem pa se že obsoja celotno Slovensko vojsko in njene pripadnike. Obrambni minister Matej Tonin je prvi minister v 25. letih, ki se je takoj in z vso resnostjo lotil reševanja največjega kadrovskega problema v Slovenski vojski, statusa vojaka po 45. letu. Po izjavah v medijih, bi naj minister zaradi domnevnega incidenta izgubil kredibilnost in zato se pod vprašaj postavlja podpora nujnim spremembam Zakona o obrambi za ureditev statusa vojakov po 45. letu.

V Sindikatu vojakov Slovenije menimo, da javne vrednostne sodbe vojaka in celotne Slovenske vojske na podlagi medijskih poročanj niso odgovorne in zrele. Enako velja za medijska poročanja o dogodku, še bolj pa je neprimerno ukrepanje in ravnanje na podlagi neverodostojnih in nepreverjenih podatkov.

Vojaka in vse pripadnike Slovenske vojske se javno obsoja neusposobljenosti, nestrokovnosti in prekoračitev pooblastil, a to vse zgolj in le na podlagi poročanja medijev. Okoliščine dogodka se še ugotavljajo, zaključkov pristojnih še ni. Prepričani smo, da bo načelnik Generalštaba brigadir Robert Glavaš storil vse, da se ugotovi dejansko ravnanje vojaka ob srečanju s Tržačanom in temu primerno vojaka pohvalil ali sankcioniral.

Nedvomno pa je o dogodku jasno, da je Tržačan kršil takrat veljaven ukrep prepovedi prehajanja državne meje, zaradi česar po našem vedenju še nihče zoper njega ni pričel z nobenim postopkom. Na podlagi njegove samoprijave o nezakonitem prehodu meje in kršenja naših in italijanskih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, bi pričakovali, da so postopki proti njemu že zaključeni.

Vojaku se očita tudi, da o dogodku ni poročal, a v sindikatu lahko odgovorno zatrdimo, da po pisanju medijev do dogodka, o katerem bi vojak moral poročati, sploh ni prišlo, saj vojak ni bil udeležen pri obravnavi ilegalnega migranta. O srečanjih z gobarji ali naključnimi sprehajalci pa vojaki ne poročajo. Ko je vojak ugotovil, da gre za sprehajalca, ni imel nikakršnega razloga, da o srečanju komurkoli poroča. Vedel ni niti tega, da je prišel iz Italije in da gre za kršitelja prepovedi prehajanja meje med Italijo in Slovenijo.

Pozivamo odgovorne, da podprejo prizadevanja ministra Mateja Tonina pri reševanju statusa vojakov po 45. letu in da pri tem za status vojakov najpomembnejšem vprašanju, odločajo odgovorno in zrelo brez vplivov aktualnih tekočih dogajanj. Vojaki so na meji že zadnjih 5 let, delajo odlično pod vsemi ministri, v zadnjih treh mesecih pa se nič ni spremenilo. O reševanju statusa vojakov po 45 letu je govora od leta 1995, ko so za pripadnike Slovenske vojske bile uvedene pogodbe za določen čas in prepoved opravljanja vojaškega poklica vojakom po 45. letu. Rešitev so obljubljale vse vlade z obrambnimi ministri do sedaj, skrajni čas pa je, da se to vprašanje dokončno uredi, saj je vojakov v Slovenski vojski vedno manj.

Vir: www.sindikatvojakov.si

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine