10.8 C
Ljubljana
sobota, 15 junija, 2024

Svet Martin, tudi v Velenju natoči vin

Piše: Andrej Jevšenak

Letos pa smo tudi javno dočakali, da je turistično društvo v našem totalitarističnem mestu Velenje le organiziralo javno prireditev pod imenom »Svet Martin naredi mošt v vin«.

Ta petek sem se tudi osebno oglasil na Občini Velenje in s tajništvom župana dogovoril, da se skupaj srečamo prihodnji teden in se le dogovorimo o morebitni ohranitvi starega kozolca, ki je eden od zadnjih, ki še stoji na območju Selo-Velenje, kjer pa se bo v naslednjih letih tudi tu uničila kmetijska zemlja za parcele  – zazidavo vrstnih hiš. Ker je naše mesto nastalo umetno s priseljevanjem, lahko te nove zazidave razumemo kot naselje za priseljence iz Albanije, Afrike in arabskih držav. Nataliteta v našem mestu je  tako že vrsto let negativna  glede slovenskih rojstev.

Tako sem nato odšel iz občinske uprave proti Delavski univerzi in slišal na glas iz zvočnikov Kulturnega doma srbo balkansko glasbo in kar nekaj nas je opazovalo kaj se dogaja v tem domu, na kar sem tudi osebno šel pogledat in zaposleni gospe rekel, da se iz Kulturnega doma Velenje sliši »dretje po srbohrvaško« na kar me nekdo, ki je bil v notranjosti tega lokala tudi fizično odstrani iz tega prostora. Seveda sem to šel sporočiti na občino in to tudi zapisal v knjigo pripomb v Velenju. Nato pa sem šel na trg Starega Velenja, kjer se  je ob 11. uri in 11 minut začelo Martinovanje s prijetnim vzdušjem in ponudbo na lepo urejenem prostoru, kjer se je slišala harmonika in lepo petje Slovenskih pesmi. Tudi postrežba in degustacija vin je bila lepo pripravljena. Zato se je k temu dogodku kar hitro pridružilo veliko ljudi in kar nekaj znancev sem o tem obvestil in smo se tu srečali še popoldne, proti večeru. Tudi takrat je bilo še živahno in kar polno zasedeni prostori degustacije vina, a po prijetni narodni glasbi je glasbena skupina spet začela v mikrofon peti po srbohrvaško, kar je marsikomu zagrenilo okus dobrih vin in tako raje zapustiš ta prostor in z grenkobo poveš  prijatelju, da tudi slovenska vina postanejo skisana, ko na taki prireditvi prevlada Balkanmix.

Škoda organizatorju, da se ne zaveda, kaj  je pomen Svetega Martina, saj je »patron«  sv. Martin zaščitnik slovenskih vin in se imenuje po njem tudi cerkev v Velenju – Cerkev sv. Martina in se tam v nedeljo ob tem prazniku zbere veliko dobrih ljudi. Z dobrimi  deli drug drugemu podarjajo pomen dobrote in vsako leto se to srečanje popestri z narodno zabavno glasbo, ki je znana po širnem svetu in tudi tu pri nas v Martinovem mestu Velenje, a to je le še v župniji,  kjer se govori in poje po slovensko.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine