12.6 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

Suzana Lep Šimenko: Ne strinjamo se, da bodo družinski prejemki vezani na stalno ALI začasno prebivališče starša z dovoljenjem za delo, in ne samo na stalno, kot doslej

V SDS ne podpiramo amandmajev koalicije, s katerimi želijo slovenske družine na letnem nivoju skupno prikrajšati za 4 milijone evrov. Ne podpiramo znižanja pomoči ob rojstvu otroka na 350 evrov in ne podpiramo, da ukrepi stopijo v veljavo po letu 2021! 

 

Poslanke in poslanci so na današnji redni seji državnega zbora obravnavali predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih.

Kot je v obrazložitvi stališča poslanske skupine SDS dejala Suzana Lep Šimenko, je družina  temeljna celica vsake družbe. »Če je družina zdrava in uspešna, bo zdrav in uspešen tudi narod, tudi držav,« je poudarila poslanka. V nadaljevanju je predstavila nekaj statističnih podatkov. V letu 2018 je bilo prvič po desetih letih rojenih manj kot 20 tisoč otrok. Starost matere ob rojstvu prvega otroka se je dvignila na 29 in pol let, kar je kar 5 let več, kot je znašala povprečna starost matere ob rojstvu prvega otroka, leta 1995. Slovenske družine imajo v povprečju 1,6 otroka. Rodnost je najvišja v Osrednjeslovenski, jugovzhodni regiji, najnižja pa v Podravski, Pomurski in Zasavski regiji. Naravni prirast v letu 2018 je bil minus 0,4.

»Eden izmed glavnih razlogov za trenutno stanje družin, so seveda spremenjene gospodarske družbene razmere, zlasti skrb za ekonomsko preživetje in spremembe na področju zaposlenosti moških in žensk. Razlog za slabše stanje družin, pa je tudi v neustrezni družinski politiki. V Sloveniji je namreč družinska politika prepletena s socialno politiko in če bi želeli resnično  pravo družinsko politiko, bi morali to nujno tudi ločiti, ampak danes žal o tem ni govora,« je povedala poslanka in dodala, da je zaradi demografskih sprememb in izzivov, ki jih prinaša staranje prebivalstva,  še toliko pomembneje, da kot država s posebnimi ukrepi spodbujamo odločanje za zakonsko zvezo, ustvarjanje družine in rojstva otrok.

»V Slovenski demokratski stranki smo se zavezali in skrb za družino ter spodbujanje družinskega življenja postavili visoko, na prioritetno lestvico. V okviru danih zmožnosti in vplivanja države na družinsko življenje, bomo tako naredili vse, da bo družina ostala osrednja celica našega bivanja. Vse ukrepe, ki gredo v smeri izboljšanja statusa družine, pa tako seveda tudi podpiramo,« je navedla poslanka SDS Suzana Lep Šimenko in nadaljevala, da zakon, ki ga poslanke in poslanci danes obravnavajo prinaša kar nekaj dobrih rešitev – podaljšuje očetovski dopust ob rojstvu dvojčkov ali več otrok hkrati, pravico do starševskega dopusta uvaja za rejnike, dviguje najnižje izplačilo materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila, črta določbo izplačilo pomoči ob rojstvu otroka v dobroimetju in do delnega plačila za izgubljen dohodek, bosta po novem upravičena oba starša. 

»Zaskrbljeni smo zgolj zaradi implementacije direktive EU, o enotnem postopku obravnavanja državljanov tretjih držav, ki imajo dovoljenje za delo v državah članicah, ki v slovenski pravni red vnaša, da bodo po novem vse pravice do družinskih prejemkov vezane na stalno ali začasno prebivališče starša z dovoljenjem za delo in dejanskim prebivanjem otroka v Sloveniji, ne zgolj na stalno prebivališče. Problema tu ne vidimo v zakonski določbi, temveč v izvajanju te zakonske določbe in predvsem v nezadostnem nadzoru, ki omogoča, da na tem področju prihaja do številnih zlorab, ki so poznane že iz podeljevanja otroških dodatkov otrokom, ki v Sloveniji sploh ne prebivajo,« je povedala poslanka in dodala, da od vlade in Ministrstva za delo pričakujemo, da naredi vse potrebno, da bo na tem področju red, da do zlorab ne bo prihajalo in s tem ne bomo dodatno obremenjevali našega proračuna.

»Pred obravnavo na matičnem odboru za delo nas je zmotila tudi ukinitev usklajevanja materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila ter nadomestila v času dojenja. Proti ukinitvi smo vložili amandma, ki je bil na odboru tudi sprejet in tako smo staršem omogočili uskladitve tudi v prihodnje, ki letno v skupnem znesku pomenijo 4 milijone evrov. Želimo, da tako tudi ostane. Podprli smo tudi predloge amandmajev Levice, ter s tem omogočili, da se izvajanje v zakonu predlaganih ukrepov prične s 1. 1. 2020 in amandma Nove Slovenije, ki enkratno pomoč ob rojstvu otroka dviguje iz 280 na 500 evrov. Spremembe zakona z vsemi na odboru sprejetimi amandmaji v Slovenski demokratski stranki podpiramo,« je poudarila poslanka Suzana Lep Šimenko in dodala, da »ne podpiramo pa amandmajev koalicije, s katerimi želijo povoziti na matičnem odboru že sprejete odločitve in tako ukiniti usklajevanje ter slovenske družine na letnem nivoju skupno prikrajšati za 4 milijone evrov. Ne podpiramo znižanja pomoči ob rojstvu otroka na 350 evrov in ne podpiramo, da ukrepi stopijo v veljavo po letu 2021.«
 

Zadnje novice

Sorodne vsebine