-0.5 C
Ljubljana
petek, 28 januarja, 2022

Spoštovani predsednik banke EIB gospod Werner Hoyer

Spoštovani predsednik banke EIB gospod Werner Hoyer
Historia magistra vitae est – povsod, razen v Sloveniji

(Kreditodajalec,ki je opozorjen na škodljivost projekta, je soodgovoren za škodo in njegov neuspeh !)

Zgodovina se ponavlja, voditelji pa se iz napak nočejo učiti. Elite, ki to počno, bo prej ali slej odneslo, a škoda bo ogromna. To je vzrok mojega pisma. Za začetek bom citiral svoje pismo, ki sem ga naslovil na Vas pred več kot 6 leti, 4 marca 2012, v zvezi s posojilom EIB za projekt TEŠ6. Danes lahko rečem, da sem imel prav jaz, ne vlada, ne EIB, ne uradna energetska stroka. Predlagali smo boljšo, alternativno rešitev, a tedaj so jo vsi mediji uspešno izločili iz javne pozornosti. Takrat sem vam pisal. Citiram del svojega pisma:

»Cenimo vaša prizadevanja, da pridete projektu TEŠ6 do dna, da se razkrijejo neznanke in fiktivne predpostavke, ki bodo udarile po žepu tako EIB kot slovenske davkoplačevalce in potrošnike. Ne glede na to do kakšnih ugotovitev boste prišli sami, pa menimo, da se projekt pod bremenom korupcije, ki ni razčiščena, pod nobenim pogojem ne sme nadaljevati. V Sloveniji smo v absurdni situaciji: politiki so prisiljeni odstopati, padla je celo vlada, na področju preiskave TEŠ6 pa se ne zgodi prav ničesar«. Vendar ljudem bo kmalu dovolj. Danes v času rumenih jopičev, niso več v nedogled pripravljeni zadev samo opazovati. In še nekaj: v enem od novinarskih povzetkov tiskovne konference z Vami, je bilo zapisano, da EIB »ne želi puščati za sabo ruševin«!
Oglašam pa se prav zato, zaradi ruševin. Če ste to resno mislili, ne samo retorično, potem apeliram na vas : ustavite financiranje projekta 2 tir, ki je projekt slovenske vlade, ne slovenske stroke in slovenskega gospodarstva. Kajti projekt je v celoti zastarel in je škodljiv za okolje in je obenem, zaradi križanja viaduktov, zelo varnostno tvegan projekt. Upoštevajte alternativno možnost izgradnje dvojnega tira po drugi trasi–3 x ceneje, dvakrat hitreje in brez škode za ljudi in okolje. To bo sprostilo bančni kapital za druge prepotrebne naložbe, predvsem pa v posodobitev zelo zastarele slovenske železniške infrastrukture.

Spoštovani gospod predsednik Hoyer!

Dobil sem odgovor Evropske komisije, od gospe Sabine Bourdy iz generalnega direktorata za okolje. Gre za odgovor na mojo pritožbo na EU komisijo. Odgovor me spominja na  Potemkinove vasi. Za poznavalce pa je žaljiv, ker tako kot slovenska vlada, tudi Evropska komisija na ta projekt gleda skrajno birokratsko – papirnato in idilično in se pri tem celo sklicuje na pravo EU, na direktivo o habitatih, ki bo z vladnim projektom grobo kršena, narava pa bo nepovratno in za vedno poškodovana in uničena. Odgovor EK je kulisa, ki bo kmalu padla, zagotovo pa kmalu po volitvah poslancev v EU parlament. .

Pojasniti pa vam želim tudi to, da se bom pritožil tudi na druge EU ustanove: EU sodišče v Luksemburgu in na EU Ombudsmana! Dokler EU institucije še delujejo, čeprav mnogokrat napačno, jih bomo uporabljali ! Vložena bo tudi zahteva za ustavno presojo škodljivega zakona o 2 tiru, saj uzakonja projekt katerega trasa uničuje habitatni rezervat svetovnega pomena. Krona vsega pa je to, da projekt sploh (še) nima investicijskega programa, vlada pa zanj brezglavo išče sredstva po Evropi. Zato bo v državnem zboru v kratkem ustanovljena preiskovalna komisija o politični odgovornosti za ta projekt, ki ga je ljudstvo s tesno večino, tudi na referendumu zavrnilo. Ekonomsko in okoljsko presojo bom zahtevali tudi od Računskega sodišča republike Slovenije.
Spoštovani gospod predsednik Hoyer ! Korupcija in pohlep ne moreta biti gonilo kapitalizma. Prav tako ne sme zmagati zasebni interes elite na oblasti, ki temelji na nasilni podreditvi javnega dobra. Ljudje ne bomo v nedogled samo gledali fake news brez kančka odgovornosti, kako vlada zavaja EU institucije, ki zelo naivno in skrajno površno, brez preverjanja dejanskega stanja, takšne projekte brezglavo in slepo potrjujejo.

Spoštovani g. Hoyer. Bankirji posojajte denar za resnični razvoj. Ne za zastarele in škodljive projekte, za polnjenje žepov politične elite. Upoštevajte alternative in državljanske pobude, ne zanašajte se samo na oblast, ki jo skrbi predvsem lastno preživetje. TEŠ6 je nauk, ki bi moral strezniti vse. Tudi vas v EIB, da zavrnete posojilo za vladni 2 tir in denar namenite za nujne prometne infrastrukturne projekte. Žal domišljava Vlada misli, da je alternativa lahko le sama sebi, samo njen projekt. Strezni jo lahko samo finančni ultimat posojilodajalca! Kreditodajalec,ki je bil pravočasno opozorjen na škodljivost projekta, pa je po pravnih uzancah soodgovoren za škodo in ne-uspeh projekta.

Spoštovni g. predsednik, hvala Vam za Vašo pozornost! V pričakovanju vašega odgovora vas lepo pozdravljam, v novem letu pa Vam želim čim več resnično dobrih projektov, v korist nas vseh. !

Ljubljana, 31.12.2018 Vili Kovačič, državljan K. Davkoplačevalci se ne damo !

Zadnje novice

Sorodne vsebine