15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

SLS za posthumno podelitev Prešernove nagrade Lojzetu Slaku ter Slavku in Vilku Avseniku

Piše: SLS

Danes mineva 10 let od smrti nepozabnega slovenskega harmonikarja, ljudskega godca in avtorja mnogih ponarodelih pesmi, Lojzeta Slaka.

Ob tej obletnici je Slovenska ljudska stranka preko državnega svetnika Toneta Hrovata v postopek vložila predlog spremembe Zakona o Prešernovi nagradi s ciljem, da bi Lojzetu Slaku ter Slavku in Vilku Avseniku lahko posthumno podelili Prešernove nagrade.

 Kakovostna slovenska narodno zabavna glasba je neupravičeno pogosto deležna slabšalnih oznak, čeprav dokazano razveseljuje in povezuje največ Slovencev doma in po svetu. Pesmi V dolini tihi, Na Golici in mnogo druge lepe narodno zabavne pesmi so nenadomestljive na najrazličnejših dogodkih, še posebej tistih s poudarjeno narodno in domoljubno vsebino.

Posthumna podelitev Prešernove nagrade Lojzetu Slaku in bratoma Avsenik bi bil izraz priznanja vsem kakovostnim avtorjem in izvajalcem narodno zabavne glasbe, pomenila pa bi tudi popravo doslej premalo spoštljivega odnosa do te zvrsti glasbe in njihovih avtorjev in izvajalcev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine