4.8 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

SLS predlaga Vladi RS takojšnje sprejetje kriznega zakona za povečanje samooskrbe Slovenije s hrano

V SLS pozdravljamo državniški pristop novega predsednika vlade Janeza Janše v zvezi problematiko širitve koronavirusa, pa tudi najnovejše ukrepe dosedanje vlade, četudi so številni med njimi žal zakasneli in temu primerno manj učinkoviti. Napovedi razvoja dogodkov po svetu in tudi pri nas so žal zelo zaskrbljujoče, predvsem pa nepredvidljive, zato je po našem mnenju nujno sprejeti vse ukrepe, da bi bile tudi ob najbolj črnih scenarijih posledice še obvladljive. Zato v SLS ponavljamo pobudo izpred 15 dni, da Vlada RS nemudoma sprejme krizni zakon za povečanje samooskrbe s hrano, pri čemer naj zakonsko popolnoma razbremeni kmete in druge pridelovalce hrane birokratskih in drugih bremen in jih tako spodbudi k povečanju pridelave in predelave kakovostne domače hrane, da bi lahko zadostili vsem slovenskim potrebam.

 
V SLS že od nekdaj in vselej opozarjamo na pomen prehranske varnosti Slovenije in čim večje samooskrbe s hrano. Žal danes lahko ugotovimo le to, da so bila pretekla leta normalnih razmer in relativnega blagostanja izjemno slabo izkoriščena za povečanje samooskrbe s hrano, saj se je zaradi očitnega podcenjevanja pristojnih ministrstev in drugih služb na številnih področjih samooskrba celo zmanjšala.
 
V razmerah, ko se pri nas in v številnih drugih državah število okuženih iz dneva v dan povečuje, v sosednji Italiji pa so za celotno državo razglasili karanteno, je jasno, da lahko utemeljeno pričakujemo dodatno širitev te, verjetno v kratkem že pandemije, tudi na slovenskih tleh.
 
Zato moramo v Sloveniji nemudoma, tudi zaradi prihajajoče pomladi ter rastne dobe spodbuditi slovenske kmete k povečanju pridelave in predelave hrane in s tem k povečanju samooskrbe s hrano. Take spodbude so administrativne razbremenitve kmetov z možnostjo pavšalne obdavčitve, zmanjšanje papirologije pri oskrbovanju šol, vrtcev, bolnišnic in drugih javnih zavodov s slovensko hrano, pa tudi davčne razbremenitve in spodbujanje skupnega nastopa kmetov pri nabavi repromateriala in prodaji kmetijskih pridelkov in izdelkov. Povezati je treba tudi vse strokovne moči s področja kmetijstva in prehrane v državi ter s tem izkoristiti vse možnosti, da država državljankam in državljanom zagotovi polno prehransko varnost, če bo oteženo ali celo onemogočeno oskrbovanje Slovenije s hrano iz tujine. Zavedamo se, da tudi takojšnji ukrepi v predlagani smeri ne morejo v celoti rešiti problema samooskrbe v primeru črnega scenarija ob sedanji širitvi koronavirusa in drugih nevarnostih za Slovenijo. Bi pa takojšen sprejem takega zakona in ustreznih podzakonskih aktov lahko zagotovil visoko ali popolno stopnjo samooskrbe že v primeru dolgoročne krize zaradi sedanjega koronavirusa ali pa v novih podobnih primerih v prihodnjih letih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine