-1.9 C
Ljubljana
petek, 28 januarja, 2022

SLS podpira izjavo Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) o slovenski spravi

Piše: C.R.

Slovenska ljudska stranka (SLS) je pravna in zgodovinska naslednica stranke, ki je bila močno vpeta v dogajanje, do katerega se opredeljuje izjava SAZU. Zato čutimo dolžnost prizadevati si in pristopiti k vsem iskrenim pobudam za narodovo spravo in celjenje ran, prizadejanih v času divjanja totalitarizmov in bratomornosti 20. stoletja.

SAZU je kot povezovalec vrhov slovenskega znanja, raziskovanja in ustvarjanja, poklicana k nagovoru tako bistvenega vprašanja, kot je za sedanjost in prihodnost slovenstva narodova sprava.
V SLS ocenjujemo, da se je SAZU pravilno lotila vprašanja, kako zastaviti podlago za pomiritev skupnosti, ki jo sicer neobhodno povezujeta zgodovinsko in kulturno izročilo, geografska danost in v prvi vrsti jezik, a jo je razdelilo razburkano morje krvi in solza. V pristan občutka skupnosti in vzajemnega spoštovanja pravice do bivanja se lahko vrnemo le z medsebojnim priznanjem zgodovinsko sprejete civilizacijske podlage o spoštovanju dostojanstva človeka in dostojanstva groba sleherniku. S priznanjem, da je zločin – zločin, ne glede na storilca in ne glede na žrtev. In z iskrenim iskanjem resnice.

Kot pri vsakem tovrstnem koraku do sedaj (in malo je verjetno, da bi kdaj prišli do takega, ki tega ne bi bil deležen), so tudi v Izjavi SAZU o spravi prisotna stališča, ki so za ene ali druge težko sprejemljiva. Toda po mnenju SLS je izjava izjemno pomemben dogodek v mozaiku iskanja pogledov, ki bi nas povezovali na temelju spoštovanja razlogov za tako ali drugačno odločitev posameznikov v času druge svetovne vojne. Izjava SAZU zastavlja ključ do razrešitve travme preteklosti, razbremenitve sedanjosti in izpolnjenega potenciala slovenskega naroda v prihodnosti. S pridružitvijo Izjavi SAZU SLS sledi tudi lastni zavezi, sprejeti na kongresu 10. decembra 1994 v Ljubljani, v kateri smo izrazili spoštovanje vsem, ki so se kdaj koli v slovenski zgodovini borili proti nacizmu, fašizmu in komunizmu, ter prepričanje, da le z roko v roki in v medsebojnem spoštovanju lahko sinovi, vnuki in pravnuki partizanov, domobrancev, mobilizirancev ter drugih gradimo skupno lepšo prihodnost za vse.

Zato se v SLS s sklepom Izvršilnega odbora SLS z dne 23. 3. 2021 tudi javno pridružujemo Izjavi SAZU o slovenski spravi ob 30. letnici samostojne slovenske države.

Vir: Slovenska ljudska stranka

Zadnje novice

Sorodne vsebine