-0.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

SLS ob dnevu mladih: Če želimo, da bodo mladi ostali na podeželju, mora tudi poklic kmeta ponovno postati spoštovan poklic

V Sloveniji je podobno kot po drugih državah EU demografska slika na kmetijah zelo slaba, saj je le 6% lastnikov kmetij mlajših od 30 let, 31% lastnikov kmetij pa je starejših od 65 let. V SLS podpiramo tiste ukrepe Skupne kmetijske politike (SKP), ki s finančnimi podporami spodbuja mlade kmete.

 

V SKP 2021- 2027 bo možna še izdatnejša podpora mladim kmetom, kar ocenjujemo kot pravilno usmeritev.  Prihodnost so mladi in v kolikor ne bomo uspeli ustvariti takih pogojev, da bodo mladi zainteresirani za prevzem družinske kmetije in nadaljevanje tradicije pridelave zdrave in lokalno pridelane hrane ter ohranjanje urejene kulturne krajine, so vsi ostali napori in vlaganja v razvoj kmetijstva, brezpredmetni.
 
Dostop do kmetijske zemlje je ključna ovira za razvoj družinskih kmetij, ki jih prevzemajo mladi, zato pogrešamo ukrepe v kmetijski politiki, ki bi mladim kmetom omogočila lažji dostop do kmetijske zemlje. Sklad kmetijskih zemljišč ne odigra svoje vloge, saj bi mladim kmetom lahko omogočil dostop do zemlje v državni lasti, ki jo danes v veliki večini obdelujejo velika kmetijska podjetja. Prav tako bi lahko sklad igral pomembno vlogo za zaokrožitev kmetijskih površin, kadar mladi kmetje kupujejo zemljo od starejših lastnikov kmetijskih zemljišč.
 
Za številne hribovsko-višinske kmetije bi bila pomemben del rešitve tudi upravljanje in gospodarje v gozdovih v državni lasti. Trenutno z njimi gospodari državno podjetje Slovenski državni gozdovi (SIDG), ki pa v mnogočem ne izpolnjuje svojega poslanstva. To potrjujejo tudi dogajanja v zadnjem obdobju, ko je SIDG mladim kmetom, ki imajo velike hribovsko-višinske gozdarske kmetije na Solčavskem in v nekaterih drugih delih Slovenije, poslala ponudbo za odkup njihovih gozdov. Takšen komunističen pozdrav je bila zelo slaba čestitka mladim kmetom, ki se borijo na visokogorskih kmetijah.
 
»V naši družbi moramo tudi spremeniti odnos do kmetijstva, saj se v zadnjih letih vse bolj ustvarja vtis, da so kmetje tisti, ki uničujejo okolje, redijo živali, kar je po prepričanju nekaterih nevladnih organizacij največja grožnja okolju, uživanje mesa pa nekaj nedopustnega. Upam, da uspemo odnos do kmetovanja spremeniti na bolje in bo poklic kmeta tako spoštovan, kot je v sosednji Avstriji. Veliko lahko k temu pripomorejo prav mladi kmetje, mladi prevzemniki kmetij, ki so nosilci številnih novosti na slovenskih kmetijah. Vedno več mladih se odloča za ekološko kmetovanje, za dopolnilne dejavnosti na kmetijah, za direktno prodajo kmetijskih pridelkov, tudi preko spleta. To so načini, kako se poveča dodana vrednost na kmetiji in tudi dviguje ugled kmetijstva v družbi.
Poleg ukrepov SKP pa bi morali v mlade na podeželju podpreti še z drugimi ukrepi. Zgraditi moramo kvalitetno infrastrukturo na podeželju, vključno z enakim dostopom do kvalitetnih širokopasovnih povezav kot v mestih, ohraniti šole in vrtce, socialno in zdravstveno infrastrukturo v manjših krajih, pa tudi ohraniti pošte na podeželju,« je ob mednarodnem dnevu mladih izpostavil poslanec v Evropskem parlamentu in podpredsednik SLS Franc Bogovič.
 
»Slovenija je lepa tudi zato, ker ima poseljeno podeželje, ki ga obdelujejo kmetje, zato moramo narediti vse, da ustvarimo pogoje, da se bodo mladi odločili, da prevzemajo kmetije in imeli podobno kakovost življenja, kot njihovi vrstniki v mestnih okoljih in bodo ponosni na poklic kmeta,« pa je ob čestitki mladim povedal Marjan Podobnik, predsednik Slovenske ljudske stranke in posebno misel namenil tudi mladim, ki so z novim vodstvom prinesli veliko energijo v delovanje Nove Generacije in celotne stranke SLS: »Želimo jim uspešno delo pri sooblikovanju takih politik, ki bodo gradile na medgeneracijski solidarnosti in so garant tako za pomlajevanje družbe kot tudi za dostojno starost. Ob današnjem dnevu mladih jim želimo, da ohranijo svojo pozitivno energijo in načrtovano delo, ki vodi k doseganju zastavljenega cilja, ter svoje mladostne ideje razširjajo med vse nas, kajti skupaj smo močnejši in uspešnejši«.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine