6.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

SLS: Demos je bil široka in odprta koalicija izvorno demokratičnih strank

Danes, 4. decembra 2019, mineva 30 let od enega od treh najpomembnejših datumov v postopku povezovanja izvorno demokratičnih strank v Demokratično opozicijo Slovenije, imenovano Demos.

 

Na današnji dan, pred 30. leti, so sporazum o ustanovitvi Demos-a, podpisali predstavniki Slovenske demokratične zveze, Slovenskih krščanskih demokratov in Social demokratske zveze Slovenije. Pred tem, 27. novembra 1989, je predsednik Slovenske kmečke zveze, Ivan Oman, na svojem domu v Zmincu organiziral srečanje predstavnikov že ustanovljenih demokratičnih strank, kjer so se dogovorili o ustanovitvi Demos-a. Dober mesec kasneje, 8. januarja 1990, pa sta se v Demos tudi formalno vključili še Slovenska kmečka zveza in Zeleni Slovenije. Kasneje sta v krogu Demos-a sodelovali še Slovenska obrtniška stranka in upokojenski Sivi panterji.

Demos je bil široka koalicija strank, ki so pokrivale večino slovenskega političnega spektra, od desnih in sredinskih, do zmerno levih. Povezovala sta jih izvorna demokratičnost in prizadevanja za neodvisno Slovenijo. Kot zmagovita koalicija, ki je po prvih demokratičnih volitvah oblikovala tudi osamosvojitveno vlado, je v vse ključne projekte vključevala tudi predstavnike opozicije. To je odločilno pripomoglo med drugim k doseganju velike enotnosti in široke podpore volilcev pri plebiscitu za samostojno in neodvisno Slovenijo.

Vključevalnost, odprtost in demokratičnost so tiste temeljne značilnosti Demos-a, ki predstavljajo tudi izziv za današnji čas, ko pomanjkanje teh lastnosti hromi mnoge projekte in onemogoča izkoriščanja številnih potencialov, ki jih ima naša država in družba.

Zadnje novice

Sorodne vsebine