4.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Slovenija po ekonomski svobodi na 71. mestu, v primerjavi z lani je zmanjšala obseg ekonomske svobode

Na lestvici ekonomske svobode, ki jo danes objavljata inštitut Visio iz Slovenije in inštitut Fraser iz Kanade v Ekonomska svoboda sveta: LETNO POROČILO 2018, Slovenija zaseda 71. mesto med 162 državami in ozemlji. Lestvici so se letos pridružile Belorusija, Irak in Sudan. Čeprav je v primerjavi z lanskoletnim poročilom Slovenija minimalno zmanjšala obseg ekonomske svobode, je zaradi večjega upada v drugih primerljivih državah sama napredovala po lestvici. Slovenija je letos za eno mesto prehitela Črno goro in za štiri mesta Hrvaško ter za tri mesta zaostala za Makedonijo.

»Slovenija že tri leta stopica na mestu, saj vlada Mira Cerarja z lepotnimi popravki v obliki tako imenovanih mini reform in prestrukturiranj javnih politik ni prispevala k povečanju ekonomske svobode. Zgolj špekuliramo lahko ali bo vlada Marjana Šarca razumela, da je večja ekonomska svoboda nujni pogoj za povečanje konkurenčnosti gospodarstva, dolgoročno gospodarsko rast in tako povečanje blaginje Slovenk in Slovencev,« pojasnjuje mag. Tanja Porčnik, predsednica Visio instituta.
________________________________________
EKONOMSKA SVOBODA SVETA
Največ ekonomske svobode uživajo prebivalci Hongkonga, ki je prejel 8,97 od 10 možnih točk, sledijo mu Singapur (8,84), Nova Zelandija (8,49) in Švica (8.39), ki je najbolje uvrščena evropska država. Med državami Evropske unije se je najvišje uvrstila Irska, ki ponovno z oceno 8,07 zaseda zavidljivo 5. mesto.SLOVENIJA NA 71. MESTU
Slovenija je letos prejela oceno 7,05 in se tako med 162 državami in ozemlji uvrstila na 71. mesto. Razčlenitev ocene za Slovenijo po posameznih področjih za leto 2016:
1. Obseg (para)države: 4,78 (146. mesto)
2. Pravni sistem in lastninske pravice: 6,22 (38.)
3. Trdnost valute: 9,52 (24.)
4. Svoboda mednarodne trgovine: 7,88 (45.
5. Predpisi (regulativa): 6,85 (99.)

Celotno sporočilo za javnost je dostopno na NASLEDNJI POVEZAVI.

Zadnje novice

Sorodne vsebine