6.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Slovenec/ka sem!? Ali res?

Te dni so časniki in omrežja polna zgražanja predvsem nad izjavo ga. Jadranke Rebernik, ki je v oddaji Utrip ponosno izjavila ”Kaj je lepšega kot biti ponosen  na to, da si Slovenec?”

Kot veste že kar nekaj let, predvsem pa od leta 2015,  iščem odgovore in skušam razumeti kam je ta EU in tudi svet zašel. Zaradi stika z jezikom in zaradi političnega poročanja RTV-ja in Pop TV-ja poslušam predvsem nemške in italijanske TV programe. Ker pa so nemški in italijanski TV programi predvsem uradni, tam lahko običajno zdaj poslušam samo uradno dovoljena udarna politična stališča.  To pa ni vse, prejemam tudi veliko prostodostopnih člankov uradnih – politično korektnih in tudi  neuradnih politično nekorektnih  desnih-populističnih nemških in italijanskih časnikov.

Pred časom so Nemci ugotovili, da oni pravzaprav niso več Nemci. Ko so dobro pogledali svoje dokumente so ugotovili, da na njih piše, da so državljani Nemčije, kar pa še ne pomeni, da so res Nemci. Bes ”butastih ljudskih množic” je bil neskončen, zgodilo pa se ni nič. Tako kot pri nas,  se uradne oblasti niso odzivale ne jezo teh Nemcev. Mogoče so koga kaznovali, tako da so ga malo zaprli, ali pa hudo udarili po žepu. Mogoče so koga odpustili ali odstranili iz FB, Tweetarja itd. Vse to se se za tako ali drugačno neprimerno  protivladno vedenje delno dogaja tudi pri nas.

Ko se je v Nemčiji pričela debata o tem ali je Nemec res Nemec ali pa je državljan Nemčije, sem malo pogledala svojo osebno izkaznico in celo ”Pojasnilo iz leta 1992, ki mi ga je izdajalo Ministrstvo za notranje zadeve zaradi lažjega izvajanja vaših pravic, ki so vezane na državljanstvo RS in na prebivališče v Sloveniji je Ministrstvo za notranje zadeve po uradni dolžnosti izdalo potrdilo o vašem državljanstvu. Itd….”  Na osebni izkaznici piše pod kratico Drž/Nat: SI,  kar verjetno pomeni, da sem državljanka SI.

No očitno je biti Slovenec/ka neka zelo privatna zadeva, še veliko bolj, kot biti član kake recimo temu ”SEKTE”. Mislim, da se večina večina domorodnih Slovencev tega ne zaveda.

Zanimivo pa je tudi, da smo Slovenci razsuti po celem svetu in se mnogi od tistih, ki se čutijo Slovence, kljub temu, da so sčasoma zaradi izselitve pridobili neko drugo državljanstvo,  počutijo Slovence in se na slovenskih veleposlaništvih v tujini udeležujejo tudi slovenskih volitev, kar je njihova zakonita pravica.  

EU  ima fantastične tajne vzvode za popolno uničenje kakršnekoli narodne identitete posameznika. Kako bo šlo to naprej, ko ne bomo smeli biti več ponosni na to, da smo Slovenci Slovenci, ali Nemci Nemci itd. si ne znam predstavljati. O katerih pisateljih, o katerih znanstvnikih itd. se bodo naši potomci učili in nam dvigovali ponos in samospoštovanje, če bodo narode uničili na tako perfiden način? ”DELITE”

Politika EU in predvsem Junckerja, ki je menda izjavil (cit. približno) : ”Mi nekaj pripravimo, nato pa pustimo, da nekaj časa stoji in če ni reakcije, to tudi uvedemo!

Neizpodbitno dejstvo pa je, da državljanstvo ni narodna identiteta!

Ana Hmelak

Zadnje novice

Sorodne vsebine