11.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Slovenci po svetu – naša dodatna moč

 Včeraj je v prostorih stranke SDS v sklopu letnega kongresa Krščanskega foruma SDS na sedežu stranke potekala prireditev »Slovenci po svetu – naša dodatna moč«.

Navzoče je na začetku nagovorila evropska poslanka Patricija Šulin. Na prireditvi so sodelovali tudi: Pavlinka Korošec Kocmur in Boštjan Kocmur, nekoč živeča v Argentini, Jože Leskovec in Peter Hladnik, ki sta predstavila življenje in delo msgr. Janeza Hladnika.

Na prireditvi je bila na ogled vsem navzočim na voljo razstava Slovenija v svetu – o življenju in delu Slovencev v Argentini.

Letos januarja je minilo 70 let od prihodov povojne emigracije v Argentino. Zavetje so ljudje poiskali tudi v drugih državah po svetu in tako dobili novo domovino. Simona Pavlič, predsednica Krščanskega foruma je dejala, da je ljubezen do domovine oz. do dveh domovin tista sila, ki daje ljudem in nam dodatno moč. »Hvala dragi rojaki po svetu, ker sta vam vera in domoljubje trdna skala in ker nas učite, kaj pomeni stati in obstati, »so bile v tem delu prireditve njene zaključne besede.

Skozi prireditev so navzoči lahko uživali ob nežnih zvokih violine, ki jo je igrala Zala Brancelj ter poslušali nežne stihe zdomske poezije poslanke v državnem zboru Alenke Jeraj.

Član IO profesor zgodovine in mag Jurij Pavel Emeršič je predstavil kratek uvod v zgodovino, zakaj in kdaj so se ljudje začeli izsiljevati in emigrirati v tujino. Oblast, ki je v časih prejšnjega stoletja streljala ob mejah, da bi preprečila odhod prebivalcev ni bila dovolj uspešna, saj so ljudje kljub temu odhajali čez mejo. Dejal je: »Ljudje, ki so odhajali na tuje, so bili polni elana in moči. Preživeli in živeli so s svojo pridnostjo in edina institucija, na katero so se lahko naslonili, je bila cerkev. » To dejanje je zmotilo partijo, ki se je kar naenkrat navidezno začela zanimati za izseljence. »Na različne načine so skušali narediti diferenciacijo in spreti vse med seboj«.

Spregovorila je tudi evropska poslanka Patricija Šulin, ki tudi sama ohranja stik z zdomci in izseljenci po svetu. Dejala je, da vstop Slovenije v Evropsko unijo lahko primerjamo z osamosvojitvijo Slovenije. Evropskega povezovanja niso povezali samo ekonomski vzroki, temveč tudi drugi. Meni, da prihodnost Evrope ni odvisna od cilja, kako bo reševala ekonomske in gospodarske vzroke, temveč od tega, kako trdno se bo povezovala. Poudarila je, da so bili ključni ustanovni očetje globoko verni. Evropsko zastavo sestavlja dvanajst zvezd, ki so simbol polnosti ter predstavljajo popolnost, celovitost in enostavnost, modra barva na zastavi pa nebo. Kar pol milijona Slovencev živi izven slovenskih meja in nekateri med njimi še vedno ohranjajo ljubezen do jezika in domovine. Svoj nagovor na prireditvi je Šulinova zaključila s čudovito mislijo o čipki, kajti v Bruslju je gostila idrijske klekljarice, katerih razstava je pritegnila številne tuje kolege. Dejala je, da čipka nastane s prepletom različnih niti in tako je tudi v Evropski Uniji prepletenih osemindvajset držav. »Da dobimo lep in kakovosten izdelek, pa je za to potrebna ideja in vizija, kako niti povezati v celoto«.

V nadaljevanju prireditve sta Jože Leskovec in Peter Hladnik predstavila življenje in delo msgr. Janeza Hladnika skozi zanimive fotografije. Spregovorila sta tudi zakonca Pavlinka Korošec Kocmur in Boštjan Kocmur o svojem življenju v Argentini, o poučevanju Pavlinke na neki katoliški šoli in njenih prigodahin o vrnitvi nazaj v domovino.

Navzoči so si po koncu prireditve lahko ogledali razstavo in poklepetali ob dobrotah, ki so jih pripravile članice Krščanskega foruma.

Zadnje novice

Sorodne vsebine