15.6 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Skoraj 4 milijone evrov za obuditev Narodnega doma pri Sv. Ivanu v Trstu!

Pričakovati je, da se bodo leta 2020 že začela obnovitvena dela poslopja nekdanjega Narodnega doma pri Sv. Ivanu v Trstu, ki ga je bil zaščitni zakon izpred skoraj dvajset let izrecno vračal v uporabo slovenski narodni skupnosti v Italiji, so zapisali v sporočilu za javnost pri Slovenski skupnosti.

Postopek vračanja je bil dolg in zapleten, če pomislimo, da je bil prvi konkreten korak storjen že leta 2003, ko je tedanji deželni svetnik SSk Mirko Špacapan dosegel vstop v propadajoče poslopje, ki je bilo še last državne domene, so nadaljevali pri SSk. Dve leti kasneje je Špacapan v finančni zakon za leto 2006 dal zapisati prvo triletno finančno postavko v skupni višini 1.700.000 evrov. Od takrat dalje se je postopek vračanja pomembnega zgodovinskega sedeža Slovencev na Tržaškem vlekel iz zakonodaje v zakonodajo, ko je vprašanju sledil Špacapanov naslednik v deželnem svetu Igor Gabrovec.

»V teh dneh je deželni odbor potrdil finančno postavko v skupni višini skoraj 4. milijonov evrov, ki končno omogoča objavo razpisa za določitev izvajalca obnovitvenih del. Pred tem je deželna uprava v soglasju s krovnima organizacijama SSO in SKGZ določila podrobno namembnost obsežnih prostorov, ki Narodni dom pri Sv. Ivanu spreminjajo v moderno večnamensko središče za študirajočo mladino, raziskovalno dokumentacijske ustanove in, seveda, za vse potrebe naše narodne skupnosti«, z zadovoljstvom ugotavlja deželni svetnik SSk Igor Gabrovec, ki si nadeja, da bodo obnovitvena dela za Narodni dom stekla vzporedno s posodobitvijo bližnjega Stadiona 1. maja, ki je bil v minuli zakonodajni  dobi prav tako deležen znatnega finančnega prispevka.

Trst, 16. decembra 2019

Zadnje novice

Sorodne vsebine