28.4 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Šketov teorem

Smo na pragu neverjetnega odkritja, katerega rezultanta nas bo zanesljivo rešila vseh problemov, s katerimi se sooča sodobna slovenska družba. In do tega nas ne niso pripeljali znanstveniki v laboratorijih, niti strokovnjaki inštitutov, kot Jožef Štefan, niti najuglednejši doktorji medicine, temveč pravnik.

Prav ste prebrali: p r a v n i k, generalni državni tožilec Drago Šketa. Njegovo pogruntacijo imenujemo preprosto Šketov teorem in se matematično razloži preprosto tako: iz predhodno osvojenih aksiomov ali v obliki implikacije P v Q (P = hipoteza ali predpostavka in Q = konec ali trditev). Drago Šketa je namreč dejal: »Tožilstvo je strogo strokovna funkcija in o imenovanju naj ima glavno besedo stroka in ne politika.«

Ker se to tako ali drugače rekoč dogaja že od leta 1991, torej od začetka tranzicije, je rešitev na dlani. Šketov teorem, ki se po četrt stoletja preverjenem in uveljavljenem sistemu že tekoče uspešno implicira v tožilstvu in sodstvu naj se uvede povsod v vsaki stroki, v vsaki branži,  ko bi tako na primer odpadel problem imenovanja guvernerja narodne banke, saj ga ne bi izvolili poslanci na predlog predsednika republike, ampak preprosto bankirji. Politika tako ne bi imela nobenega vpliva pri imenovanju rektorjev javnih univerz ter enako pri imenovanju predsednikov uprav državnih podjetij in javnih zavodov, ljudstvo pa ne pri volitvah poslancev, županov, svetnikov. Tako bi se povsod rešili volitev,  kompliciranih imenovanj in številnih preverjanj. Prav pa bi bilo, ko bi Slovenci po zgledu Nobelove nagrade uvedli svojo nagrado in jo poimenovali po Dragu Šketi in sicer »Šketov teorem za Butalce«.                                                        

Predlagatelj: Jožef Praprotnik, Jesenice

Zadnje novice

Sorodne vsebine