12.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Sindikat policistov Slovenije zastavlja javno vprašanje ministru Poklukarju glede dela v mešanih patruljah: Kaj konkretno ste storili, da bi se zagotovilo ustrezno plačilo policistov?

Sindikat policistov Slovenije na ministra za notranje zadeve Republike Slovenije, Boštjana Poklukarja, naslavlja javno vprašanje glede dela policistov v t.i. »mešanih patruljah«.

Pismo v nadaljevanju  objavljamo v celoti:

Spoštovani,

Sindikat policistov Slovenije na ministra za notranje zadeve Republike Slovenije, g. Boštjana Poklukarja naslavlja javno vprašanje glede dela policistov v t.i. »mešanih patruljah«.

V zadnjih mesecih smo spremljali aktivnosti Vlade Republike Slovenije glede opravljanja skupnih »mešanih« policijskih patrulj  na notranji schengenski meji med Republiko Italijo in Republiko Slovenijo. Ker se pri tem poraja več delovnopravnih vprašanj, Vas kot pristojnega in odgovornega resornega ministra, na podlagi določb Kolektivne pogodbe za policiste prosimo za naslednja pojasnila:

  • kaj ste od nastopa svojega mandata naredili, da bi se ustrezno uredilo plačilo policistov, ki že opravljajo naloge v mešanih patruljah na meji s Hrvaško, saj policisti od uveljavitve ZUJF za delo v tujini ne prejemajo dnevnice, v kolikor traja delo v drugi državi najmanj 10 ur
  • kaj ste od 13.5.2019, ko je bila s strani Republike Slovenije podana Republiki Italiji pobuda za delo v mešanih policijskih patruljah, pristopili k ureditvi ustreznega plačila policistom, ki bodo opravljali naloge v tuji državi

Opozarjamo, da so slovenski policisti v primeru dela v mešanih patruljah v neenakopravnem položaju s pripadniki tujih varnostnih organov, ki opravljajo delo v Sloveniji. Samo za primer navajamo, da smo v kontaktu z italijanskimi policisti bili seznanjeni, da bodo za delo v patruljah na območju Republike Slovenije prejemali dnevnice skladno z določbami nacionalne zakonodaje in sicer Dekreta št. 11-325 z dne 23.3.2011 (Gazetta ufficiale 132/2011).

Zato Vas kot odgovornega ministra javno sprašujemo, kaj konkretno ste storili, da bi se zagotovilo ustrezno plačilo policistov, ki že opravljajo in ki bodo opravljali delo na območju druge države.

Ureditev ustreznega plačila nedvomno izkazuje odnos Vlade posamezne države do pripadnikov svojih policij. Namreč, delo na območju druge države pomeni tudi večjo odgovornost policistk in policistov, saj v tujini ne opravljajo le dela in nalog, temveč predstavljajo lastno državo.

S spoštovanjem,

mag. Kristjan Mlekuš, PREDSEDNIK SPS

Zadnje novice

Sorodne vsebine