13 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

SDS: Danes obeležujemo Dan Evrope

Na Dan Evrope, 9. maja, praznujemo mir in enotnost v Evropi. Ta dan obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne Schumanove deklaracije, ki je utemeljila idejo o združeni Evropi. Francoski zunanji minister Robert Schuman je v Parizu 9. maja leta 1950 predstavil deklaracijo, v kateri je predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi.

 

Na podlagi zamisli o nadnacionalnemu gospodarskemu sodelovanju v Evropi je bila oblikovana ideja o Evropski skupnosti za premog in jeklo, iz katere je v kasnejših letih dozorela in nastala Evropska unija. Schumanova deklaracija je pomenila prvi korak na poti evropskega združenja in oblikovanja Evropske unije, kot jo poznamo danes. Evropski voditelji so bili prepričani, da bo združevanje gospodarskih interesov evropskih narodov privedlo do dviga življenjskega standarda in bo preprečilo možnost razvoja vojn, kot sta bili prva in druga svetovna vojna.

Temelja, na katerih se je začelo povezovanje evropskih narodov, sta bila želja po miru in enotnosti. To je bil namreč čas, ko so si narodi Evrope še vedno prizadevali za odpravo strahotnih posledic, ki jih je povzročila druga svetovna vojna. Ideja o miru med narodi je trajna in brezčasna, zato je združevanje narodov pod okriljem Evropske unije enako ali pa še bolj pomembno kot je bilo tisti čas. Sploh danes, ko nam s strani nekaterih strank zaradi njihove populistične vizije grozi zamajanje temeljev Evropske unije, katere del je od leta 2004 tudi Slovenija. Ob teh prelomnih trenutkih, ko se borimo za obstoj Evropske unije, se je potrebno zavedati, da nam je Evropa prinesla številne prednosti in priložnosti. Odkar smo del Unije je Slovenija gospodarsko napredovala. Kljub temu, da so leve vlade v zadnji finančni perspektivi počrpale zgolj 18 % evropskih sredstev, je bilo izpeljanih mnogo projektov, ki so dvignili standard naših državljanov in državljank. Skorajda ni kraja ali občine v Sloveniji, kjer se ne bi nekaj zgradilo ali sofinanciralo z evropskimi sredstvi. Zato je pomembno, da se 26. maja odločite za nadaljnji razvoj in obstoj Evropske unije ter s svojim glasom potrdite evropsko krščanske vrednote, ki jih zagovarjamo v stranki SDS in Evropski ljudski stranki.

Namen obeležitve dneva Evrope je praznovanje miru in enotnosti v Evropi, ki sta že od samega začetka vodilni ideji evropskega povezovanja in integracije. Prav je, da se zamisli ustanovnih očetov EU o uspešni, mirni in združeni Evropi še naprej vzdržujejo, saj nam povezovanje in sodelovanje znotraj EU prinaša pozitivne spodbude v vsakdanjem življenju.

Zadnje novice

Sorodne vsebine