14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Romana Tomc: Nova socialna pogodba za Evropo zahteva tudi vlaganje v ljudi

Evropski poslanci ELS/EPP se v naslednjih dveh dneh mudijo na kongresu Evropske ljudske stranke v Helsinkih, kjer bodo skupaj z ostalimi delegati izvolili kandidata ELS za predsednika Evropske komisije. Ob kongresu potekajo številne razprave, med drugim tudi pogovor “Nova socialna pogodba za Evropo”, ki ga je odprla evropska komisarka za socialo in zaposlovanje Marianne Thyssen. 

 

Ob perečih socialnih vprašanjih povezanih s prihodnostjo evropskega socialnega modela, je evropska komisarka izpostavila: “Kljub temu, da socialo pripisujejo socialistom, smo krščanski demokrati pravi naslov za to področje. Kot komisarka za socialo in zaposlovanje sem ponosna na vse dosežke tega mandata, ki zagotovo niso skromni, saj je v EU stopnja brezposelnosti na najnižji ravni v tem tisočletju.”

Stopnja nezaposlenosti v Uniji v povprečju znaša 8,7 odstotka, pa vendarle se nekatere države članice ob gospodarski rasti še vedno spopadajo z razmeroma visoko brezposelnostjo. “Kljub vzpodbudnim trendom na področju zaposlovanja, ne smemo počivati na lovorikah preteklega dela, pomembno je, da z ukrepi za zniževanje brezposelnosti nadaljujemo tudi v prihodnosti, ne glede na prihodnjo politično sestavo Evropske komisije in Parlamenta. Ekonomska rast in socialni model sta medsebojno odvisna, prav zato morata iti z roko v roki. Brez zdravega gospodarstva ni dobro delujoče socialne politike, na kar nekatere evropske vlade pozabljajo,” je podarila Romana Tomc.

Digitalizacija, umetna inteligenca in staranje prebivalstva prinašajo nove izzive, s tem pa tudi strahove, kar je bilo v razpravi večkrat poudarjeno. “Razvoj na vseh področjih zahteva tudi prilagoditve sistemov socialne varnosti in regulacije na trgu dela. Čim manj omejevalnih predpisov ter čim več priložnosti za pridobivanje znanja, spretnosti in vseživljenjsko učenje, to je recept za prihodnost. Vztrajanje na starih modelih bi bila velika škoda in izgubljena priložnost. Prvi korak je priznanje, da so spremembe nujne,” je zaključila Romana Tomc.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine