12.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

»Rešimo Slovenijo« – izruvana ni bila niti ena granitna kocka!

V pismu bralcev v Večeru v soboto, 19. oktobra, sem z mešanimi občutki prebral sestavek – kritiko protestnega shoda drugorazrednih državljanov na Prešernovem trgu v Ljubljani 10. oktobra. Zame, ki sem takrat tudi bil v tem trušču ob spomeniku slovenstva, je v sestavku več polresnic in tudi neresnic, na katere se želim obregniti.

 

Že v naslovu sestavka (DEMONSTRACIJAM REŠIMO SLOVENIJO OB ROB) se ne strinjam z besedo DEMONSTRACIJA, ki natolcuje, da bi naj 10. oktobra v Ljubljani na Prešernovem trgu šlo za nekulturno, če že ne razbijaško manifestacijo, menda podobno onim, ki so jih pred leti uprizarjali tako imenovani VSTAJNIKI z granitnimi kockami, ko so odstranjevali legalno vlado Janeza Janše. In kje so ti VSTAJNIKI danes? Na tokratnem Prešernovem trgu pa tudi drugod po Sloveniji – (izvzeti so le mejni »vsiljivci«)! Zaradi nezadovoljstva druge (bolj siromašne) polovice Slovencev, tokrat ni bila izruvana niti ena granitna kocka! In zato v režimskih medijih ne more biti govora, da je ob spomeniku slovenstva šlo za demonstracijo.

In če se lotim pisma z prvo vrstico, še (že) naletim na dilemo; »Pred kom je rešiti Slovenijo« – kot je bilo geslo te prireditve? Zato še sam dodajam vprašanje; »Ali pred tistimi, ki delajo za reševanje Slovenije, kot čebelice v panju, (mali in srednji podjetniki, obrtniki – izvozniki), ali pred tistimi, ki nadaljujejo z ropanjem in uničevanjem Slovenije«?

Pisec v Večeru sicer ne hvali sedanje – Šarčeve vlade, piše pa, da so za slabo stanje našega gospodarstva krive vse dosedanje vlade, kar pa ni res. Pomladniki , ki so dejansko s puško v roki dosegli samostojnost Slovenije, so po tem vladali vsega le šest let (v odstotkih le 20% časa samostojne države), preostalo obdobje pa imajo spet v rokah žezlo – (80 % obdobja) nostalgiki – post komunistične stranke. V obdobju vladanja pomladnikov, lahko tudi govorimo o presežnikih ( o dvigu plač in pokojnin za več kot 20 odstotkov, o maksimalni zaposlenosti, o ne odhajanju mladih v tujino, o uspešnem vključevanju v evrointegracije, o uspešnem predsedovanju EU, o povečani rodnosti, kar je tudi na pravem mestu bilo na protestu povedan! Ob spomeniku se je se res tudi slišalo, o odvečnih zakonih, o napačni izbiri trase avtoceste skozi Savinsko – Saleško pokrajino… Boljša varianta te avtoceste bi tudi bila cenejša in bi povezala tudi Celje.

S temi »dodatnimi pojasnili« na prireditvi (ne na ulici), se je Slovencem povedalo zakaj gre oziroma kje se zavaja. Nikakor pa se ne morem strinjati s piscem, da se je na trgu slovenstva sovražno govorilo, saj v » demokraciji« sploh ne morebiti sovražnega govora tudi ne cenzure. Vsakokrat, ko slišim o sovražnem govoru v režimskih medijih, me to spomni na restavracijo trdega komunizma!

Na protestu OČISTIMO SLOVENIJO je tudi bilo govora, da še tudi v našem post komunizmu (izvzet je plebiscit) nismo imeli poštenih volitev, in zato tudi ni moč govoriti o demokratično izvoljenih poslancih, kot jih omenja pisec. Fenomen zadnjih treh volitev je namreč v tem, da je v veliki večini ( v 74 volilnih enotah) zmagala sedanja opozicija, čeravno je potem (zaradi »častne komunistične besede« petih post komunističnih strank – da Janša ne sme vladati), zasukalo drugače. Prireditev pomladnikov je torej uspela, čeravno so režimski mediji z oblastjo napovedovali drugače.

»In koliko let smo že v realnem komunizmu zaostali za našimi zahodnimi sosedi«?

Rajko Topolovec, Ptuj

Zadnje novice

Sorodne vsebine