-2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Repriza afere kubanski plesalci: kje je razlog za takšno dejanje policije?

Na podlagi komentarjev na družbenih omrežjih, prispevkov televizij in objav na spletnih portalih sem, vedoč, da gre v tem primeru, o katerem bom pisal za nekaj več, oz. nekaj, kar si zasluži še posebno pozornost, sploh ker gre za odziv javnosti na eno kaznivo dejanje, ki so ga, pa naj se sliši kakor se pač hoče, zagrešili kubanski plesalci, ki roko na srce, kaj drugega kot obravnavo s strani policije, niti ne bi smeli pričakovati. Sploh, ker so v Bovec prišli v sila neprijetnem obdobju, ko na eni strani spremljamo (ne)uspešno sestavljanje slovenske vlade, na drugi pa smo vsak dan znova priča vedno le bolj številčnim ilegalnim prihodom ti. migrantov.

Če to vse skupaj spravimo v en kontekst, nastane zanimiva zgodba, ki se je, tako ali drugače, morala zgoditi. Prepričan sem, da če se ne bi omenjena nevšečnost zgodila nič hudega slutečim mladim, a pozabljivim Kubancem, zgodila nekomu drugemu, ki prihaja iz tretjih držav, tj. države, ki niso članice EU in nimajo z njo podpisane nobene bilateralne pogodbe glede samega potovanja. Ena izmed takšnih držav je prav gotovo Kuba, zato naj na tem mestu vse, ki mislite, da so policisti ravnali rasistično opomnim, da to nikakor ni res. Policija je prav v času ti. festivala treh src, na katerem so nastopali Kubanci, v Soški dolini izvajala poostreni nadzor skupaj z finančno upravo in tržno inšpekcijo.

Dejstvo iz katerega izhajam v tem zapisu je, da so Kubanci prestopili mejo brez dokumentov, kar je bilo v času poostrenega nadzora skorajda podobni situaciji, ko se vi odpravite na dopust v recimo Turčijo, pozabite na letalu dokumente in vas dobi policije. Da ne govorim, kaj bi se vam pripetilo v Združenih državah, sploh če tam izvajate dejavnost, brez predhodnega obvestila možem v modrem. In ravno tukaj so organizatorji storili veliko napako. Velja poudariti, da bi organizatorji prireditve v Bovcu enostavno morali obvestiti bovško policijo o prihodu Kubancev, policija pa si tako z njimi ne bi belila glav. Sliši se enostavno, a v praksi bi resnično tako tudi šlo.

Če kdo mora plačati kazen, ki jo je zdaj sodišče, hvala bogu, spremenilo v opomin, bi jo moral organizator zaradi svoje lastne malomarnosti. Kubanci tukaj niso popolnoma nič krivi, tako kot ni kriva policija, ki se je v tem primeru strogo držala zakona o tujcih, v katerem piše, da mora tujec za vstop, zapustitev in bivanje v Republiki Sloveniji imeti veljavno potno listino, razen če z zakonom ali mednarodno pogodbo ni drugače določeno. In v tem primeru ni obstajal ne zakon in ne mednarodna pogodba, na katero bi se lahko sklicevali Kubanci, da bi bovška policija ravnala drugače.

Glede kazni 500 €, ki je v slovenskih javnosti dvignila ogromno prahu, pa samo nekaj. Tako zakone, kot tudi višino kazni za kazniva dejanja sprejema izključno Državni zbor Republike Slovenije, tj. 90 poslank in poslancev. Oni so tisti, ki so tak zakon večinsko izglasovali, policija pa se ga je dolžna, pa če je zakon še tako moralno sporen, držati in s tem kazati svojo kredibilnost in zvestost slovenski vrhovni oblasti.

Tako pač je. 500 € je za nekoga iz Kube resnično ogromno denarja, ki ga, kot sem zasledil, zasluži v približno dveh letih. Povprečna mesečna plača prebivalca Kube naj bi tako znašala med 19 in 25 evrov, kar je za slovenske razmere popolnoma nepredstavljivo, kot je nepredstavljiva za kazen za kubanske plesalce. Vsi, ki se sprašujete, zakaj policija ni že takoj dala plesalcem opomin, naj citiram vodja Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Nova Gorica Evgen Govekar, ki je na včerajšnji novinarski konferenci izjavil, da (…) je policija je na kraju dogodka uporabljala pooblastila iz zakona o nadzoru državne meje, zakona o tujcih in pooblastilih policije. V primeru tovrstnega primera pa, tako Govekar, ne sme izreci opomina, pač pa to lahko v nadaljnjem postopku stori sodišče.

In sodišče je konec koncev to tudi storilo. Konec dober vse dobro, bi lahko ob tem zapisali in ironično dodali, da je slovensko sodstvo vse tiste, ki vanj dvomijo in ga imajo za počasnega, demantiralo in se, kakor je bilo moč zaznati v javnosti, odločila prav.
Policija, ki je Kubance prejela pa je v prvi vrsti želela opozoriti na nepravilno migracijsko politiko, ki se izvaja na južni meji. Z bovškim primerom so želeli pokazati, kako bi ravnali oni v primeru ilegalnih prebežnikov, ki jih je čedalje več, vlada pa si še kar zatiska oči. V tem primeru je zmagala tudi policija, ki je, hočeš nočeš, na nek način želela priti v javnost in potisniti ta dogodek v ospredje. Veliko ljudi je namreč, poleg zgražanja nad surovostjo policije, gnev zlilo še na vlado in njihovo neprimerno migrantsko politiko.

Prosto po Prešernu, policija drugače dojema ilegalne prebežnike, kot pa trenutna slovenska vlada. Dogodek v Bovcu je služil za to, da je policija javnosti dokazala in pokazala, kako bi na južni meji stvari morale potekati, pa ne.
P.S. Si predstavljate, da bi vsakemu zaseženemu ilegalnemu migrantu naložili kazen 500 €? Po hitrem postopku bi lahko rešili zdravstvo, posodobili UKC, zvišali pokojnine, plače, zgradili drugi tir in še mnogo več, če seveda ne bi denar šel direktno na račun Globoke države. A o tem kdaj drugič.

Rok Bratina

Zadnje novice

Sorodne vsebine