18.5 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Razvojno zaostajanje

Razvoj: česa? Tehnike. Znanost in tehnika sta še vedno alfa in omega naše civilizacije (kljub številnim razočaranjem glede tega). Gospodarstva vseh držav te civilizacije gradijo ravno na tem, na industriji, se pravi na tehniki. Ekonomijo pa nujno pogojuje tudi politični sistem, znotraj te civilizacije sta se pojavili dve obliki vladanja: demokracija in totalitarizem.

 

Totalitarizem (komunizem) je deloval na planskem gospodarstvu, in ravno tu se skriva (morda glavni) vzrok njegovega propada. Tržni sistem mora biti razvojno naravnan, če naj zmagujemo na trgu, v boju za kupca, cena in kvaliteta izdelkov tu igrata ključno vlogo in oboje lahko ključno zagotavlja ravno (čim više) razvita tehnika. Pri planskem sistemu tega mehanizma ni, v tem dejstvu in še v politiki (pritiski, nesvoboda …) je bil glavni vzrok gospodarskega zloma komunizma, ki je preveč zaostal za razvitim Zahodom. Kitajski komunizem ni naredil te napake, sprejel je tržne mehanizme in zahodno tehniko, ki jo še razvija, zato je danes Kitajska tako močna.

Kaj pa (evropske) postkomunistične države? S prehodom v (formalno) demokracijo in tržno gospodarstvo koncem osemdesetih v resnici ni prišlo do takih prelomov, kot so mnogi pričakovali. Strukture, ki jih je postavil komunizem, so ostale praktično nedotaknjene, prav tako so ostali na položajih ljudje, delujoči znotraj njih, s tem pa ne-razvojna miselnost, značilna za socializem. Tudi sam sem študiral fiziko in sem kaj kmalu ugotovil, da se znanost v sistemu hudo zlorablja: podaja se na tak način, da se človeku odvzame sposobnost samostojnega mišljenja, se ga s tem notranje zasužnji, vkalupi, mu vgradi podlago, na katero se bo dobro prijela ateistična ideologija.

Ne pa tako, da bo človek neko znanje znal kreativno uporabiti v tehniki. Zakaj danes pri nas ni jasne zavesti o nujnosti povezave med znanostjo in tehniko, med teorijo in prakso znanosti, in je premalo sodelovanja med inštituti, fakultetami in industrijo, zavesti, da so za visoko dodano vrednost nujno potrebne inovacije – če hočemo uspešno prodajati v globaliziranem svetu? Ali politika tega ne vidi? Ne, tako neumna spet ni, problem je v tem, da politiko iz ozadja kreirajo stare strukture s staro mentaliteto – ki pa razvoja morda sploh nočejo, ker hočejo siromašno Slovenijo brez močnega srednjega razreda, ki bi njihovo oblast ogrozil. Družba kaosa in revščine bo volila leve, celo revolucionarne stranke, preko katerih hočejo naprej vladati. In tako smo ujeti v začarani krog ne-razvoja.

Franc Bešter, Zg. Besnica

Zadnje novice

Sorodne vsebine