7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Rast okužb v občini Bovec; v Novi Gorici od 125 hitrih testov 17 pozitivnih

Na severnem Primorskem je bila včeraj, po podatkih NIJZ-ja,  potrjenih   128  novih okužb.  Skupno število aktivno okuženih: 1352 .    14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev  je  11442 –  le  1  statistična regija (posavska) ima višjo  –  na državni ravni pa je 853. 

V 7 dnevnem obdobju pa je bilo v goriški statistični regiji  potrjenih skupno  708  okužb, to je v povprečju  101  na dan, oziroma preračunano na 100.000 prebivalcev je to 85,4.  To je  najvišje dnevno povprečje med vsemi slovenskimi regijami – (na državni ravni je 58,4). Skupno število doslej okuženih v 13 občinah severne Primorske je  7038.

 V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru  je (po podatkih  Sledilnika COVID-19) 47  bolnikov s covid-19, od tega  6 v intenzivni enoti,  5 jih potrebuje pomoč respiratorja.  V  negovalnem oddelku v PB Idrija sta trenutno  2 osebi.

V goriški statistični regiji je bilo včeraj  potrjenih 128  novih primerov okužb, od tega  največ  v mestni  občini Nova Gorica   in sicer 27, v občini Ajdovščina pa 24.   Ostali primeri po občinah: 20 – Tolmin, 15 – Idrija, 7 – Brda, Kanal in Miren – Kostanjevica, 5 – Kobarid, Renče – Vogrsko in Vipava, 3 – Šempeter – Vrtojba,  2 – Bovec, 1 – Cerkno.

Največ aktivno okuženih je v mestni občini Nova Gorica  382  in v občini Ajdovščina  288. V slednji  je 14 dnevna pojavnost (na 100.000 prebivalcev) še vedno najvišja (1464),  najnižja pa je še naprej  v občini Kobarid  (593), kjer je število aktivnih okužb 24.

Število aktivno okuženih  po občinah (Sledilnik COVID-19) je: Ajdovščina 288, Bovec 46, Brda 46, Cerkno 48, Idrija 124, Kanal ob Soči 44, Kobarid 24,  Miren – Kostanjevica 51, Nova Gorica 382,  Renče-Vogrsko 49, Šempeter-Vrtojba 58, Tolmin 123  in  Vipava 69.   

Rezultati današnjega  množičnega hitrega testiranja:  v Novi Gorici so opravili 125 testov, pozitivnih jih  je bilo 17  (kar 13,6%). V Ajdovščini pa je na hitro testiranje prišlo 52 ljudi, pozitiven rezultat jih je prejelo 5  (9,6%). V Tolminu in Idriji danes niso izvajali množičnega hitrega testiranja. Bo pa to občanom na voljo jutri in sicer na vseh 4 točkah.      

Goriška  je, glede na 7 dnevne statistične podatke, prav na vrhu med vsemi  regijami po pojavnosti okužb. V zadnjem tednu je bilo potrjenih 708 okužb, v povprečju 101 na dan. Preračunano na 100.000 prebivalcev pa sta omenjena podatka videti takole:  598,  dnevno povprečje pa 85,4.  Po omenjenem kriteriju je bilo  zadnjih 7 dni  najslabših za občino Bovec, pojavnost pa je še naprej visoka tudi v občini Ajdovščina.

Iz tamkajšnjega Doma starejših občanov pa prihajajo veliko bolj spodbudne novice.  Stanje se je  že precej umirilo. Vedno več oskrbovancev ima status prebolele osebe in tako bodo že v kratkem za področje rdeče cone   zadostovali prostori, ki so jih imeli prvotno pripravljene v ta namen.  V polnem teku so aktivnosti za čim prejšnjo normalizacijo življenja v hiši, je regijskemu štabu CZ za severno Primorsko sporočila direktorica doma Tanja Stibilj Slemič.  Ob tem je dodala, da je zadnje testiranje potrdilo le 3 nove okužbe: 1 med zaposlenimi in 2 med starostniki.  Aktivno okuženih je sedaj v domu (po včerajšnjih podatkih) le še 35 stanovalcev, še 2 pa sta v bolnišnici. Med zaposlenimi pa je le še 8 aktivnih okužb.  V začetku naslednjega tedna pa v domu načrtujejo tudi ponovno vzpostavitev  obiskov oskrbovancev in to po sistemu predhodnih najav, je še zapisala direktorica doma.

 Iz enote Tolmin Doma upokojencev Podbrdo pa so sporočili, da so bili na zadnjem testiranju vsi zaposleni negativni. Med 56 timi testiranimi oskrbovanci pa je bilo pozitivnih 14. Tako se je  v domu doslej z okužbo srečalo  79 starostnikov. Kar nekaj pa jih je že ozdravelo, je sporočila vodja enote Marjeta Tuta.

In še pojasnilo k včerajšnjemu sporočilu regijskega štaba CZ  glede dogajanja na točki za množično hitro testiranje  v Novi Gorici (povzeto po dnevnem poročilu občinskega štaba CZ Nova Gorica) v izogib napačnemu razumevanju problematike.  

 Zagotovo Civilna zaščita  nima namena, pa niti  pristojnosti, da bi kakorkoli  ugotavljala razloge za hitro širitev virusa na Goriškem. In to tudi ni bil namen včerajšnjega zapisa.  Za to področje so pač zadolžene  druge službe. Naloga civilne zaščite v teh dneh je predvsem logistična pomoč zdravstvu pri izvajanju hitrih testiranj in množičnega cepljenja ter pomoč in oskrba ljudi, ki jo v času epidemije najbolj potrebujejo.

 Je pa res, da pripadniki CZ, ki so dnevno na terenu, opažajo tudi vse več  kršitev sprejetih ukrepov in prepovedi ter tudi drugih  nepravilnosti ali nedorečenosti v sistemu  in o tem, v dnevnih poročilih, tudi poročajo regijskemu štabu CZ. Te informacije so pomembne, ker lažje koordiniramo sodelovanje z zdravstvenim inšpektoratom in policijo. Vsem nam je predvsem v interesu, da čim prej izboljšamo epidemiološko sliko na Goriške, je v zvezi s tem zapisal poveljnik Civilne zaščite za severno Primorsko mag. Samuel Kosmač.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine