18.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 julija, 2021

Quo vadis Slovenija*?

Žiga Turk: »Po mojem smo te volitve na desni izgubili. Da ne bomo še naslednjih, in naslednjih, bi si bilo za začetek to dobro priznati. In potem analizirati vzroke in pripraviti ukrepe, kaj bomo naslednjič naredili drugače. Če smo pa zmagali, je pa vse krasno in le tako naprej!« (tvit, 29.8.2018) No, leta 2012 »smo« volitve izgubili, nato postavili vlado in jo nato pomagali (nekateri) zrušiti. Seveda je bilo najprej »jesensko in zimsko rajanje rdečih vstajniških mladcev in mladenk« po ulicah in trgih ob podpori dominantnih medijev in paradržave (iz ozadja), nato pa še dejavnost državnih institucij in tudi »desničarjev«. Ker javnost ne pozna vseh dejstev, je treba povedati naslednje:

Pred pravosodnimi počitnicami leta 2012 je predsednik Vlade Janša izročil generalnemu tožilcu Fišerju množico bančnih map o nezavarovanih »tajkunskih« kreditih. Dne 19.12.2012 je Janša napovedal preiskave vprašljivih dejanj v slovenskih bankah z objavo tvita: »Današnja odločitev US je branik slovenski suverenosti. Varuje blaginjo ljudi ter omogoča preiskavo zgodovinskega ropa slovenskih bank.« Ni minil mesec, ko je predsednik KPK Klemenčič (7.1. 2013) nastopil s poročilom KPK – tarča je bil Janša, Jankovič je bil le farsa! Le pet dni kasneje, 12.1.2013, je nastopil predsednik DL, žlahtni desničar Virant, z zahtevo po odstopu Janše, potem ko ga je obiskala Kučanova »odposlanka« Spomenka Hribar – ustavimo desnico. (nezakonito Klemenčičevo poročilo je Vrhovno sodišče leta 2015 pravnomočno(!) zavrglo brez možnosti pritožbe).

Po mehkem državnem udaru (s pomočjo Viranta) je vlada razpadla. Sodelovala je tudi žlahtna desničarka Novakova, ki nas je (demokrate) takrat strašila pred obiskom proslave na Kongresnem trgu (8. febr. 2013), saj so svojo anti-Janša udeležbo sočasno napovedali tudi »napredni levičarji«. Novakovo sem do takrat »medijsko videla« kot ministrico, s katero je Janša vedno spoštljivo sodeloval (njegov spoštljiv in sodelovalen odnos do vseh v vladi sta po padcu vlade potrdila ministra Šušteršič in Pličanič). Seveda je Janševa manjšinska vlada padla, potem ko se je kot kandidatka stricev pojavila Bratuškova (»piškotek« je bila najbrž obljuba za EU komisarko), ki so ji strici dodelili pomočnika, finančnega ministra »NLB Čuferja« (kje je danes?). In sta nas »rešila pred EU trojko« (razlaga Bratuškova) z najemom dragih(!) milijardnih kreditov, namesto ugodnejših, ki bi jih pametni gospodarji najeli pri Evropski banki. O koristih »prisklednikov« lahko le sklepamo, dominantni mediji so o tem seveda molčali. V nadaljevanju so Židanovi »strici« (Židan je namreč prvi uporabil ta izraz), ki jih tudi Pahor ni želel razkriti (saj ni neumen) poskrbeli za nezakonito sojenje in likvidacijo Janše na Dob. Nekoč Janševi zavezniki iz stranke NSi niso prepoznali(?) nezakonite in politično montirane sodbe, čeprav so to vedeli in se o tem pogovarjali celo pravniki kontinuitete (je napisal M. Krivic), ki so se čudili, saj sodba v izreku sploh ni vsebovala znakov kaznivega dejanja. No, NSi pogorelci pa so celo javno govorili o politiku v zaporu (korupcija), ne pa političnem zaporniku in celo Tonin je uporabil to besedno zvezo. Je računal na kakšne koristi? Upam, da se je Janši opravičil, saj smo celo ne-pravniki razumeli razlage (v medijih) dr. Jakliča, dr. Beleta, dr. Šturma, dr. Kranjca, nekateri pravniki pa so zadevo lahko komentirali v korist Janše šele kot sodelujoči v sojenju (ločena mnenja ustavnih sodnikov J. Zobec, dr. Petrič …) V enem izmed govorov pred sodiščem, kjer smo zahtevali spoštovanje vladavine prava in človekovega dostojanstva, sem izpostavila ignoranco NSi politikov do Janše in stranke SDS (nisem članica), ki je bila takrat na močnem medijskem udaru, kar so opazili in kritizirali tudi njihovi prisotni člani. No, Janša se še vedno bori proti naklepnemu zastaranju, mislim da se je pritožba ustavila na US.

Če se vrnem na izhodiščne besede Ž. Turka, se moram vprašati, česa se je on naučil iz zgoraj napisanega dogajanja. So nekateri NSi politiki že leta 2014 kalkulirali in skušali izkoristiti nastalo situacijo – diskreditacijo in likvidacijo Janše in medijsko diskreditacijo SDS? Napaka! Volivci SDS nismo ovce kot radi žalijo markeši in nekateri žlahtni desni publicisti, ampak funkcionalno pismeni volivci, ki razumemo, da je bil cilj plebiscita svobodna, demokratična Slovenija in diskontinuiteta s prejšnjim sistemom. Stranke, ki se danes zavedajo, da resnična demokracija Slovenijo še čaka, morajo stopiti skupaj, čeprav si konkurirajo na volitvah. Podreti, in ne graditi, je treba »most s Kučanom«, ki je (on, njegovi somišljeniki, …) recidiv prejšnjega sistema v lažni demokratični preobleki. Žalostno je, da skuša anti-janša desnica in t. i. liberalci (Lisjak Gabrijelčič&co.) vse podpornike Janše etiketirati kot njegove »satelite« in Janši očitajo, da s tem ko ostaja vodilni v SDS, onemogoča zmago desnice. Halo? Če je večina Slovencev kristjanov, zakaj ti ne volijo NSi, zakaj so to močni volivci SMC in SMŠ. Ker predsednika tudi hodita k maši? Zakaj NSi ne uspe prepričati razočaranih volivcev nekoč zmagovitih strank in neopredeljenih volivcev? Kam se je izgubilo 25% etičnih in moralnih volivcev SMC? Če bi se nekateri v NSi in njihovi somišljeniki (podporniki) več ukvarjali s tem vprašanjem, ne pa ustavljali in odstavljali Janšo, potem bi lahko obe, SDS in NSi, imeli 45% uspeh na volitvah! Intervjuji v Večeru, na Delu, v Mladini, …, ob kritikah Janše, ne bodo prinesli novih volivcev, bi bil čas da ugotovijo!

Odlično je A. Primc (zaželela sem mu naj nadaljuje začeto delo, saj na napakah se učimo) analiziral stanje na desnem polu, ko je rekel: »Kdor se ‘zavzema’ za desno vlado brez Janeza Janše, je proti desni vladi. To bo veljalo ves čas, dokler bo imel Janez Janša voljo delati v slovenski politiki.« In še: »Za desno vlado razen leta 1996 ni bilo zadosti volivcev, ki so volili desne stranke. Bo treba na naslednjih volitvah še bolj stopiti skupaj in zmagati. Ni problem Janez Janša. On na volitvah oddela svoje. Problem s(m)o drugi.«
Žiga Turk in ostali somišljeniki, moj nasvet: Ni dovolj pametnikovati, treba je delati, sodelovati in podpirati sposobne, izkušene, dokler so še pripravljeni delati. Zakaj taka gonja kontinuitete (nomenklature) proti Janši? Ker vedo, da je garač, da gre tokrat »na nož«, da smo na točki preloma, da gre za prelom z globoko državo. Je bilo garanje Logarjeve in Godčeve komisije zaman? Gre za Slovenijo!

Iva Pavlin Žurman

(*Kam greš, Slovenija?)

Zadnje novice

Sorodne vsebine