11.4 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Quis custodiet ipsos custodes?*

Star rimski rek, ki – še kako aktualno! – velja  tudi danes. G. Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča RS, ki zastopa (v celotni slovenski javnosti s strani pravovernih medijev gromko napovedano) poročilo (dejansko obtožbo) o nabavah zaščitne opreme v najbolj kritičnem obdobju prvih mesecev sedanje Vlade in v takratnem razburkanem času vdora corona krize v polnem razmahu (ko je prejšnja Vlada »vrgla puško v koruzo« z napovedjo predčasnih volitev), se razkriva kot oseba, ki bi ga moralo Računsko sodišče samo vzeti pod lupo.

 

Kot je v zadnjih dneh pricurljalo v javnost, g. Tomaž Vesel poleg svojega dela in plače v funkciji predsednika Računskega sodišča dodatno dela in dobiva vrsto let izjemno visoke dohodke (cca 250.000,00 USD letno) v okviru mednarodne nogometne zveze – FIFA, in sicer kot predsednik komisije te organizacije »za revizijo in skladnost« njenega poslovanja. V zvezi s temi izjemno visokimi prejemki, ki jih prejema predsednik slovenskega Računskega sodišča pri opravljanju te svoje dodatne funkcije in ki je v zadnjem času povzročil vihar v slovenskih medijih, je očitno precej nejasnosti. Predvsem o tem, kakšno naj bi bilo stališče Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) v tej zvezi.

Po navedbah g. Tomaža Vesela naj bi takratni predsednik KPK g. Boris Štefanec, na katerega naj bi se obrnil, izjavil, da opravljanje te njegove dodatne funkcije ni v nasprotju z zakonom – vendar o tem g. Vesel nima nobenih dokazov. Ker je ta zelo vroča zadeva v javnosti, je skrajni čas, da se g. Štefanec javno oglasi.

Vsakemu normalnemu človeku je po sebi jasno, da oseba, ki opravlja eno najbolj odgovornih državnih funkcij, pod nobenim pogojem ne more hkrati opravljati še dodatne funkcije na drugi (mednarodno izjemno razprostranjeni) inštituciji kot nekakšno svojo stransko dejavnost, pri tem pa služiti za slovenske razmere izjemno, neverjetno visoke honorarje (približno 20.000,00 EUR mesečno !!!???) Redna plača predsednika Računskega sodišča v naši državi je proti temu honorarju navaden drobiž.

Opravičevanje tega grabeža skozi zadnjo luknjo na fruli, ali je pravno dopustno ali ne, ne more zbrisati potrebe, da si zastavimo temeljno moralno  (in nenazadnje tudi pravno) vprašanje :
Je oseba, ki opravlja eno izmed vrhunskih državnih funkcij, sploh lahko kakor koli dodatno delovno in finančno vezana na kateri koli drug  subjekt ?
Predvidevam, da je odgovor jasen.

Kot pa iz dokumentov, ki krožijo v javnosti, izhaja, marsikaj iz življenjepisa  g. Tomaža Vesela ni jasno.

Mislim, da je v tej situaciji nujna naloga vladajoče koalicije, da g. Tomaža Vesela javno pozove na odgovor.

Ingo Falk Pasch Wallersberg

*Kdo bo varoval varuhe same?”

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine