4 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Prototipi natiskanih zaščitnih mask predani splošni bolnišnici Izola v testiranje

Univerza na Primorskem se je pridružila iniciativi Zaščitimo Slovenijo in v sodelovanju s Splošno bolnišnico Izola in Tehnološkim parkom Ljubljana natisnila prve zaščitne maske. Univerza je prve prototipe že predala bolnišnici, ki jih trenutno preizkuša v realnem okolju.

 

Univerza na Primorskem tiska maske, ki so kompatibilne z mikrobiološkimi filtri, ki se v bolnišnicah tudi sicer uporabljajo za respiratorje. Model filtra, na podlagi katerega je bila zasnovana maska certificirano zagotavlja >99,99% učinkovitost. Maske so namenjene večkratni uporabi, natisnjene so iz materiala PLA, na voljo pa so v dveh velikostih (ženske in moške).

Maske izdelujejo kolegi iz Laboratorija za interakcijo človek-računalnik UP Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT HICUP), ki zagotavljajo tudi 24-urni tisk. Nakup tiskalnikov pa je pred kratkim omogočil projekt InnoRenew CoE.

V teku so tudi drugi projekti, s katerimi se skupaj spoprijemamo zaradi izbruha COVID-19. Nekateri se že izvajajo in o njih lahko več preberete tu, drugi so v testni fazi, tretje pa še snujemo. Vsem pa je skupno, da z njimi proaktivno po svojih močeh pomagamo pri spopadanju z epidemijo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine